5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Onların bayram harçlığı çöpten

Bursa’da, sayıları 2 bini bulan ve geçimini çöplerden kağıt toplayarak sağlayan insanlar, bayramı buruk karşılıyor. Çöplerden topladıkları hurda kağıtları satarak rızkını çıkarmaya çalışan yaklaşık 2 bin kişi, çocuklarına bayramlık almanın telaşında.

Topladıkları atıkları Abdal Caddesi’ndeki Tarık Kağıt’a getiren Hüsmen Kartal (61), her gün çöpleri karıştırdığını söyleyerek, "Hurda mukavvaların kilosunu 8 kuruştan satıyorum. Günde 10-15 milyon kazanıyorum. Hiçbir sosyal güvencem yok" dedi.

30 senedir bu işi yaptığını anlatan Kartal, "Yıllardır bu işleri yapıyorum. Bursa’da dolaşmadığım sokak, girmediğim cadde kalmadı. Rutin bir hayatım var, bütün çöplüklerin yerini adım gibi bilirim. Hepsini tek tek dolaşıyorum. Çok şükür ekmeğimizi çıkarıyoruz" diye konuştu.
Mehmet Soyar (85) ise, bastonla yürümekte bile zorluk çekmesine rağmen, ekmek parası için büyük çilelere katlanıyor. Soyar, ancak bu şekilde hayatını idame ettirdiğini belirterek, "Kendime bir pırpır almayı düşünüyorum. Bu şekilde bastonumla dolaşmak zor oluyor. Artık yaşlandım. Vatandaşlar ellerindeki kağıt ve kartonları ayrı bir şekilde çöplere koysalar, bizim işimiz kolaylaşacak. Çöplerin içinden ayırmak çok zor oluyor" şeklinde konuştu.

Bursa Hurdacılar ve Geri Dönüşümcüler Odası Başkanı Mustafa Dursun, Bursa’da geçen yıl 2 bine yakın vasıfsız kağıt toplayıcısının ekonomiye 30 trilyon liralık katkı sağladığını bildirdi. Piyasada ekmek parası için kağıt toplayanların, hem çevre kirliliğini önlediklerini hem de geri dönüşüm sayesinde ülke ekonomisine büyük katkı sağladıklarını açıklayan Dursun, "Kağıt toplayıcıları artık hayatımızın bir parçası oldu. Gece gündüz sokaklarda dolaşarak, hem çevre kirliliğini önlüyor hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyorlar. Bu insanlar her gün Bursa’da yaklaşık 10 ton kağıdı sokaklardan toplayarak, geri dönüşüm sürecinin başlamasına sebep oluyor" şeklinde konuştu.

Dursun, yeni yılda yürürlüğe giren ’Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Yönetmeliği’nin geri dönüşüme çeki düzen vermesini beklediklerini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2005 Çarşamba 14:01:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?