3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Orhangazi'ye yeni örtü

ORHAN GAZİ'YE MUHTEŞEM ÖRTÜ

Bursa'da 9 yıl önce Orhan Gazi Türbesi'nden çalınan 144 yıllık sanduka örtüsünün yerine, 10 kişinin 1,5 senede dokuduğu yenisi törenle konuldu. Muhteşem örtüyü sandukanın üzerine örten Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kökü mazide olan ati olduklarını söyledi.

Seçim çalışmaları için Bursa'ya gelen Arınç, Tophane'de bulunan Osman Gazi ve Orhangazi türbelerini ziyaret etti. İl Özel İdaresi Kültür ve Turizm Başkanlığı tarafından Olgunlaşma Enstitüsü'nde 10 kişilik bir ekibe yeniden yaptırılan örtü, Orhan Gazi'nin sandukasının üzerine Arınç tarafından örtüldü. Arınç, "Osmanlı İmparatorluğu'nun kurulduğu yerdeyiz. Tarih yazanların huzurundayız. Ecdadımıza, onların eserlerine sahip çıkıyoruz. Aylarca süren çalışmanın eseri olan bu emaneti bugün yerine koyacağız. Biz

ne harabiyiz, ne de harabatiyiz. Kökü mazide olan atiyiz. Ecdadımızla, tarihimizle, şan ve şerefle dolu olan bir geçmişten geliyoruz. Onlarla iftihar ediyoruz. Bir aşiretten bir cihangir devlet çıkaran ecdadımızın insanlığa barış, huzur, adalet, ilim, medeniyet götürdüğü 600 yıllık emaneti üzerimizde taşıyoruz. Osman Gazi'yi, Orhan Gazi'yi, Cem Sultan'ı, şehzadeleri hatırlıyorsak, bu bizim tarihe bağlılığımızı gösterir. Tarihte yüzümüzü kızartan hiçbir olay yok. Neresinden bakarsanız bakın, kuruluş dönemi, yükselme dönemi, gerileme ve çöküş dönemlerinde bile adalet, ilim üzerine kurulmuş büyük bir medeniyetin ışıklar içerisinde olduğunu göreceksiniz" diye konuştu.

Bursa'nın tarihteki öneminden bahseden Arınç, "Osmanlı'yı tanımak istiyorsanız Bursa'ya gelin. Buraları gezin, burada güzel günler geçirin" dedi. Arınç, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Bursa'da Zaman" şiirini de okudu. Arınç, daha sonra 10 kişilik ekip tarafından yapımı 1,5 yıl süren örtüyü sandukanın üzerine örttü. Türbeyi gezerek dua eden Arınç, kendisini görmek isteyen bir çocuğu da sevdi. Arınç, küçük çocuğun elini öptü.

ORHAN GAZİ'YE MUHTEŞEM ÖRTÜ
ORHAN GAZİ'YE MUHTEŞEM ÖRTÜ
ORHAN GAZİ'YE MUHTEŞEM ÖRTÜ
ORHAN GAZİ'YE MUHTEŞEM ÖRTÜ
İHA
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2011 Pazartesi 17:23:05
Güncelleme :3 Mayıs 2011 Salı 01:22:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?