3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Orman köylerindeki çiftçliler dertli

Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı orman köylerinden Mesruriye'de yabani hayvanların meyve bahçelerine inmesi, geçimini çiftçilikle sağlayan köylüleri perişan etti.

Kiraz ve fındık bahçelerine giren ayılar ve domuz sürüleri, çiftçinin mahsulüne büyük zarar veriyor. Son zamanlarda ormanla iç içe olan köye inen ayıların ceviz ağaçlarına da çıkarak henüz yetişmemiş olan ham cevizleri yedikleri bildirildi. Ağaçlara çıkan ayıların, ucundaki meyvelere ulaşmak için dalları kırdıkları, 4-5 yıllık ağaçları ise kökünden devirdikleri öğrenildi.
Ayı ve domuzların meyve bahçelerinin yanı sıra evlerin bahçelerine kadar geldiğini söyleyen köylüler, yabani hayvanlardan korunmak için artık geceleri evlerinin bahçelerinde nöbet tutmaya başladıklarını belirtti.

Yasak olduğu için evlerine kadar gelen yabani hayvanları vuramadıklarını anlatan Mesruriyeliler, hayvanları korkutmak için 150 ile 250 TL arasında satılan ses düzenekleri aldıklarını ancak bunun da etkili olmadığını ifade etti.
Domuzlar yüzünden bu yıl köyde kimsenin çilek ekmediğine dikkat çeken köylüler, yabani hayvanların girdikleri bahçeyi tamamen telef ettiğini, bunun bir gecede 15-20 bin TL civarında zarara sebebiyet verdiğini dile getirdi.
Köylüler, ayı ve domuzların havanın kararmasıyla saldırıya geçtiğini, geceleri bu hayvanlarla mücadele ettikleri için gündüzleri takatsiz kalıp iş güç yapamaz hale geldiklerini söyledi.

AYI VURMANIN CEZASI 15 BİN LİRA
Yabani hayvanlarla başa çıkamadıklarını belirten Mesruriye muhtarı Selahattin Yılmaz, yabani hayvan saldırıları yüzünden bu sene kirazdan kar elde edemediklerini, hasadı yaklaşan fındıktan umutlu olduklarını ancak fındığa ayıların zarar vermesinin önüne nasıl geçeceklerini bilemediklerini bildirdi. Ayı vurmanın 15 bin TL cezası olduğunu hatırlatan muhtar Selahattin Yılmaz, zararlarının karşılanması için Milli Parklar Müdürlüğü'nden destek beklediklerini belirtti.

Mesruriye köyüne giderek yabani hayvanların zarar verdiği meyve bahçelerini gezen İnegöl Ziraat Odası Başkan Vekili Sezai Çelik, yabani hayvan saldırılarının başlıca sebebinin köylünün orman içinde kalan tapulu arazisinde kesim yapmasına izin verilmemesi olduğunu savundu. Bundan 30 sene önce ayı ve domuz gibi birçok yabani hayvanın neslinin tükenmekte olduğunun altını çizen Sezai Çelik, "Nasıl oldu da böyle birden bire çoğaldılar? Bunun asıl sebebi ormanda çalışmaların azalmasıdır.

Dolayısıyla hayvanlar daha rahat ederek, ormanın derinliklerinden meskun mahallere yaklaşabiliyor. 10 yıl evvel köylü orman içinde kalan tapulu arazisini orman işletmesinden izin alarak kesebiliyordu. Ormanla tarla birleşince hayvanlar köye kadar inebiliyor. Bunun için Çevre ve Orman Bakanlığı gereken tedbiri almalıdır" şeklinde konuştu.
Çelik, ayılar yüzünden kimsenin arıcılık da yapamadığına işaret etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2009 Pazartesi 16:13:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?