7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Ormanları kırmızı karıncalar koruyacak

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, ormanlarda biyolojik mücadele için Bilecik ve İnegöl işletme müdürlüklerinden 15 milyonun üzerinde kırmızı orman karıncasını Bursa'ya getirdi. 

Orman Zararlarıyla Mücadele Şube Müdürü Yusuf Ziya Sekban başkanlığında yürütülen çalışmalarda, orman zararlısı böcekleri, tırtılları ve bunların larvalarıyla yumurtalarını yiyerek beslenen kırmızı orman karıncaları, özenle hazırlanan yeni yuvalarına taşınıyor. Bilecik ve İnegöl ormanlarında özellikle bin metre yükseltinin üstündeki ortamlarda bulunan kırmızı karınca türünün hayat tarzı itibariyle bal arılarına benzediğini söyleyen Sekban, "Yuvalarını toprak altındaki kuru, özellikle çıralı köklere yapıyorlar. Yuvanın üst bölümü ise ibre ve benzeri materyalle bir, bir buçuk metre yüksekliğe ulaşan büyük bir yığıntıdır. Bu karıncalar, salgıladıkları formik asidi savunma silahı olarak kullandıkları gibi, avlarına saldırı amacıyla da kullanır. Dolayısıyla kendilerinden kat kat büyük böcekleri bu yolla önce etkisiz hale getirip, sonra da taşıyabilecekleri boyutlarda parçalayarak yuvaya taşır. Başta çamkese böceği, kabuk böceği benzeri orman zararlısı böceklerle, bunların yumurtalarını, tırtıllarını ve larvalarını yiyerek beslenirler. Yuvanın 80 metre çevresindeki saha avlanma alanlarıdır. Özellikle ağaçların en tepelerine kadar tırmanarak avlanırlar" dedi.
 
İlk kez 2006 yılında başlatılan biyolojik mücadele kapsamında karınca nakliyle 24 yuvanın oluşturulduğunu anlatan Sekban, "2007 yılında da 15 yuva taşınarak, iki yıl içerisinde toplam 39 karınca yuvası taşınmıştır. Böylece 15 milyondan fazla karınca taşınmış oldu. Bu uygulama gelecek yıllarda da sürdürülecek. Şube müdürlüğünce yeni yuvalarda yapılan incelemelerde, 39 yuvadan 37'sindeki karıncaların yeni yuvalarına uyum sağladıkları gözlenmiştir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2008 Pazartesi 13:20:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?