4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Osmangazi Belediyesi ödül aldı

Osmangazi Belediyesi Tarihi Kentler Birliği tarafından 'süreklilik ödülü'nü almaya layık görüldü.
Tarihi Kentler Birliği (TKB)'nin Beşiktaş Buluşması, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katılımıyla Akatlar Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Beşiktaş Buluşması'nın önemli konuklarından biri olan Osmangazi Belediyesi, TKB'nin "Tarihi Kentler Birliği Tarihi Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması"nda 4. kez ödüle layık görüldü. Tarihi Kentler Birliği tarafından geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 26 belediyenin proje ve uygulamalarıyla katıldığı yarışmada Osmangazi Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği'nin "süreklilik ödülleri"ni almaya hak kazandı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı bu toplantıda TKB Danışma Kurulu üyeleri Tarihi Kentler Birliği'nin yeni dönem hedeflerini değerlendirdiler.

Dünyada tarihi ve doğal çevrenin "Çevre Hakkı" başlığıyla yasal düzenlemeler içinde yer almaya başladığına dikkat çekilirken, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda bu durumun net bir tanımının olmadığına dikkat çekildi. Koruma planları oluşturulurken kentlerin lokal bölgelerde çalışmalar yapması yerine kenti bir bütün olarak ele alan çalışmalar yürütmesi gerektiği de konuşulan konu başlıklarında bir oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, TKB toplantısına katılmak için Samsun'dan geldiğini ve burada bir Amazon Heykeli'nin açılışına katıldığını anlatarak başladığı konuşmasında, "Biz binlerce yıldır bu topraklarda yaşıyoruz. Pek çok medeniyetin mirasına sahibiz. Atatürk'ün de dediği gibi biz 5.000 yıldır bu topraklardayız" dedi.

TKB Encümeni'nin incelemeleri sonucunda, üye belediyelerin kültürel miras ile tarihi kent dokularını koruma-yaşatma amaçlı toplam 43 proje ve uygulamayla aday oldukları yarışmada "proje ödülleri" Altındağ, Kozan Konak, Odunpazarı ve Tokat belediyelerine, "uygulama ödülleri" Antalya Büyükşehir, Selçuklu, Çanakale, Kuşadası, ve Ödemiş belediyelerine verildi. Bu yıl ilk kez verilen "süreklilik ödülleri"nin sahibi, kentlerindeki kültürel mirası korumak-yaşatmak için yaptıkları istikrarlı çalışmalar ve yarışmaya düzenli olarak katılarak aldıkları ödüllerle Gaziantep Büyükşehir, Osmangazi ve Tarsus belediyelerinin oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise "Tarihi Kentler Birliği Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü"nü kazandı.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Başkan Yardımcıları Hasan Hüseyin Erdönmez, Servet Büyükpoyraz, Meclis Üyesi Recai Ekmekçi, Tarihi Çevre Koruma ve Uygulama Bürosu çalışanlarının katıldığı ödül töreni Beşiktaş Buluşması'nın en renkli anlarından biri oldu. Başkan Dündar Osmangazi Belediyesi'nin Ödülünü, organizasyonun ev sahipliğini yapan Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal'ın elinden aldı.

Ödül töreninin ardından yarışma sergisinde Osmangazi Belediyesi'nin çalışmalarının sergilendiği bölümü gezen TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Osmangazi Belediyesi'nin bugüne kadar büyük işler başardığını, Türkiye'ye örnek olduğunu söyleyerek, "Bundan sonra geleceğe bakmak gerekiyor. En kısa zamanda Başkan Dündar'la bir araya geleceğiz ve kentte gelecek 10 yılda yapılacak olanları planlayacağız" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2009 Pazar 17:54:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?