2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Osmangazi Belediyesi'nden aşevi

Osmangazi Belediyesi, Eskici Mehmed Dede Aşevi'nin restorasyonuna başladı. 

Bursa'nın önemli manevi şahsiyetlerinden Eskici Mehmed Dede Aşevi, Osmangazi Belediyesi'nin restorasyon ve rekontrüksiyon çalışmalarıyla yeniden faaliyete geçiriliyor. Proje kapsamında öncelikle kumbetsi yapının restorasyonunun gerçekleştirileceği öğrenilirken, zamana yenilerek yok olan sivil mimari örneği evin ise eldeki bilgiler ışığında hazırlanan rekontrüksiyon projesi kapsamında yeniden ayağa kaldırılacak. Alt katında bir mutfak ve 2 adet oda, üst katta ise 3 adet oda ve bir salonun bulunduğu yapının toplam kapalı alanı 120 metrekare olduğu, yanındaki kümbetin yapısının ise 70 metrekare kapalı alana sahip olduğu bildirildi. Bahçesiyle birlikte aşevi olarak fonksiyon kazandırılacak olan yapı, kültürümüzün önemli sosyal gereklerinden birini de yerine getirmiş olacak. 

Restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmaları başlatılan yapının tamamlandıktan sonra kültürümüzde önemli bir yer tutan aşevi geleneğinin yaşatılmasını sağlayacağını belirten Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, "Yapı önümüzdeki yılın ilk 6 ayı içinde hizmete girecek. Bu mekanda ücretsiz olarak yaz ve kış sıcak yemek dağıtımı yapılacak. İhtiyaç sahiplerinin derdine çare olacak bu mekan aynı zamanda bir geleneğin yaşatılmasını sağlayacak. Bursa'nın en önemli eserleri Osmanlı eserleridir. Buralarda ecdadımızın sanatı yaşatılıyor. Bursa'nın bu konudaki eksiklerini gidermiş oluyoruz. Bursa yakın zamanda 'Müze Kenti' olacak. Bu eserimiz de tüm Bursalılara hayırlı olsun" dedi. 

Konuşmanın ardından Başkan Altepe, tarihi binada taş koyarak sıva yaptı. Açılışa katılanlara Başkan Altepe tarafından sıcak çorba ve ekmek dağıtıldı. 

ESKİCİ MEHMED DEDE 

Tahtake semtinden Pınarbaşı'na çıkan yol üzerinde mezarı bulunan ve Eskici Mehmed Dede olarak anılan kişi, aslen Amasyalıdır. 1618 yılında vefatıyla söz konusu yere defnedilmiştir. Şu anki mezarın bir türbe içersinde olduğu kaynaklarca ifade ediliyor. Türbe çeşitli sebeplerden dolayı muhtelif kereler yıkıldı. Eskici Mehmet Dede, Üftade Hazretleri'nin müritlerindendi ve Aziz Mahmud Hüdai'nin irşad olmasına vesile olmuştu. Mehmed Dede, bazen bedestende ticaretle uğraşır, bazen eskicilik mesleğini yapardı. Bazen de dünyevi işlerden elini eteğini çekip, tamamen manevi hayatla meşgul olurdu. Halk arasında kerametlerine dair bir çok menkıbe anlatılır. Üftade Hazretleriyle aralarında geçen ve sonrasında Aziz Mahmud Hüdai'nin irşad olmasına vesile olan menkıbesi oldukça meşhurdur. Eskici Mehmed Dede'ye ait olan mezar taşında, "Hazreti Üftade müridlerinden Hüda-i Mahmud Dede'yi irşad eden Eskici Mehmed Dede. 988/1580 yazılıdır. Diğer mezar taşında ise "Türbedarı Mehmet Emin Efendi 1888/1246 Sefer ayının 24. günü" yazmaktadır.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2007 Çarşamba 17:59:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?