3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Otomobillerde doğalgaz yaygınlaşıyor

DOĞALGAZLI OTOMOBİL YÜZDE 70 TASARRUF SAĞLIYOR

Türkiye'de otomobillerde LPG'nin ardından doğalgaz yaygınlaşıyor. Benzine nazaran yüzde 70 daha tasarruf sağlayan doğalgaz, İstanbul, Ankara ve İzmir'de sınırlı sayıda araçta kullanılıyor.

Bursa'da otomobillere doğalgaz dönüşümü yapan Tomurcuk firmasının satış temsilcisi Faruk Külahçı, Türkiye'de bu sistemin Ankara, İstanbul ve İzmir'de kullanıldığını söyledi. Doğalgaz yakıt teknolojisinin 3 yıldır Türkiye'de kullanıldığını, ancak seri kullanıma geçilmediğini ifade eden Külahçı, "Doğalgaz, LPG'ye nazaran daha tasarruflu. Doğalgaz araçlarda hızla yaygınlaşacak. Ancak seri kullanıma geçilmesi için istasyonlar kurulması gerekiyor" dedi.

"BENZİNDEN YÜZDE 70 KAZANÇLI"

Petrol kaynaklarının yakın gelecekte tükeneceğini kaydeden Külahçı, doğalgazın diğer yakıtlara göre daha kazançlı, sağlıklı ve yenilenebilir olduğunu belirtti. Doğalgazın kullanılması halinde ticari araçlarda benzine göre ayda 750 YTL'ye varan tasarruf sağlanacağını vurgulayan Külahçı, "Doğalgazın Türkiye'de araçlarda seri kullanımı yok. Bunun için doğalgaz dolum istasyonlarına ihtiyaç var. Artık akaryakıt tükenmek üzere. Hem de maliyeti çok yüksek. Doğalgaz LPG'ye nazaran yüzde 45, benzine nazaransa

yüzde 70 tasarruf sağlıyor. Doğalgaz daha sağlıklı. Bu sistem her araca takılabilir. Bu sistem Ankara'da doğalgazlı otobüslerde kullanılıyor. İstanbul ve İzmir'de ise sınırlı sayıda araç faydalanabiliyor. Amacımız tanıtımını yaparak doğalgazı yaygınlaştırmak" diye konuştu.

Külahçı, 4 silindirli benzinli otomobiller için maliyetin bin 100 avro olduğunu dile getirdi. Avrupa'da Fransa ve Almanya başta olmak üzere Orta Asya Türk cumhuriyetlerinde de doğalgazlı araçlar kullanıldığına dikkat çeken Külahçı, "Bu sistemin kullanılması için her türlü izin var. Seri olarak takılmadığı için fiyatlar net değil. Ama 4 silindirli bir ticari taşıta bin 100 avroya 5 saatte sistem takılabiliyor. İlk etapta ticari araçlarda uygulanan bir sistem. Bunun için de kapsamlı bir çalışma yapılması lazım" şeklinde konuştu.

DOĞALGAZLI OTOMOBİL YÜZDE 70 TASARRUF SAĞLIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2009 Pazar 11:56:00
Güncelleme :8 Kasım 2009 Pazar 19:41:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?