7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Otomotiv ihracatın lokomotifi

Uludağ İhracatçı Birlikleri'nin (UİB) Mayıs ayında gerçekleştirdiği 2 milyar 584 milyon dolarlık ihracatın 2 milyar 383 milyon dolarını tek başına karşılayan taşıt araçları ve yan sanayii sektörü, Bursa ihracatının lokomotifi olmaya devam ediyor.

UİB, Mayıs ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Yılın 5. ayında geçen geçen seneye göre yüzde 26'lık bir artışla 2 milyar 584 milyon 826 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Mayıs ayında, taşıt araçları ve yan sanayi 2 milyar 383 milyon 123 bin dolarlık ihracat rakamıyla en büyük paya sahip oldu. Son 5 aylık dönemde ise geçen seneye göre yüzde 43'lük bir artışla 12 milyar 323 milyon dolara ulaşılırken, en büyük payı 11 milyar 374 milyon dolarlık ihracat rakamıyla taşıt araçları ve yan sanayii aldı.

UİB Genel Sekreteri İbrahim Okur, Türkiye'nin 1990 yılında gerçekleştirdiği 12 milyar dolarlık ihracatı, UİB'in tek başına ilk 5 ayda yapabildiği, bunun da Türkiye'nin ne kadar çok mesafe kat ettiğini gösterdiğini dile getirdi. Son 12 aylık ihracat kaydı 25 milyar 959 milyon dolar seviyesindeyken, Bursalı ihracatçılar 2008 yılı hedefi olan 28 milyar dolar ihracat rakamını aşarak 30 milyar dolara ulaşmayı hedefliyor. Son 12 aydaki ihracat ile 125 ülkeyi geride bıraktıklarını anlatan İbrahim Okur, yaş sebze meyve dışında tüm sektörlerin gelişme gösterdiğini ifade etti.

İhracatçı birlikleri genel sekreterlikler sıralamasında UİB, yüzde 21'lik payla ikinci sıradaki yerini korurken, iller bazında Bursa, 1 milyar 94 milyon dolarlık ihracatla ikinci sırada yer aldı. İlk 5 ürün içinde ise 753 milyon dolarla binek otomobiller, 705 milyon dolarla otomotiv yan sanayi, 599 milyon dolarla eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, 159 milyon dolarla otobüs-midibüs-minibüs ve 86 milyon dolarla gemiler ve suda yüzen taşıtlar yer alıyor. 5 birlik bazında toplam 151 ülkeye ihracat yapılırken, Almanya, İtalya, Fransa, Birleşik Krallık ve Rusya Federasyonu en çok ihracat yapılan ülkelerin başında geldi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın, 'Döviz kuru ihracatçının üstünde bir kenedir' sözünü hatırlatan UİB Genel Sekreteri İbrahim Okur, "İhracatçının üzerinde döviz kuru kenesi, yüksek girdi maliyeti kenesi, lojistik ve altyapı eksikliği kenesi, düşük kur kenesi bulunmaktadır. İhracatçılar, üzerlerindeki kenelere rağmen rekor kırmaya devam ediyor. İhracatın sürdürülebilir olmasının tek yolu, ihracatçının üzerindeki kenelerin etkisiz hale getirilmesiyle olur. Keneler çıkartılırsa, önümüze konulan hedefleri geçeriz. Ekonomik ve siyasi istikrarın önemi büyük olsa da başarıdaki en büyük pay ihracatçılara ait. İhracatın yanında artmaya devam eden ithalatı durdurmak için yerli üretimi cazip hale getirmek gerekir" dedi.

.
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2008 Pazartesi 14:45:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?