4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

ÖTV'yi zamlar eritti

Hükümetin otomotiv sektörünü canlandırmak için 3 ay boyunca uygulamaya aldığı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi, tüketicileri mutlu etmedi. Tüketici Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, indirimin firmaların zammı ile eritildiğini savundu.

Araç motor hacimlerine göre anahtar teslimlerinde 2 bin ila 10 bin lira arasında vergi indirimi getiren uygulama başlarken, otomobil firmalarının fiyatlara yaptıkları zam ile tüketiciye yansıyan bir avantaj kalmadığı öne sürüldü. Firmaların teslimat tarihlerinde sözleşmelere uymadığını iddia eden vatandaşlar duruma tepki gösterdi.

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, ÖTV indiriminin ardından zamların gecikmediğini belirterek, "Otomotiv sektörü ÖTV indirimi ile derin bir nefes aldı. Ancak indirim kadar zam da hemen peşinden geldi. Fatura yine tüketiciye kesildi. ÖTV indiriminden yararlanmak isteyen tüketicilere araç teslim tarihi için nisan ortaları belirtilip sözleşme yapılırken, bazı bayiler şimdiden temmuz-ağustos aylarını telaffuz etmeye başladı. Kimi bayilerin farklı model tavsiye etmesi, tüketicilere sözleşmelerden vazgeçebileceklerine ilişkin teklifler getirmeleri şaşkınlıkla karşılanıyor. Bu davranışlar ancak kriz fırsatçılığı ile açıklanabilir. Enflasyon ve kur farkı bahaneleri ile yapılan zamlar tüketiciler tarafından inandırıcı bulunmuyor. Kur yerine geldi, fiyatlarda zam aşağıya inmedi" ifadelerini kullandı.

Tüketiciye hükümetin sağladığı vergi indiriminin bu şekilde zamla geri alınmasının ancak bir açgözlülük olarak tarif edilebileceğini belirten Sıtkı Yılmaz, "Bayileri sözleşmelerine uygun davranma konusunda ikaz ediyoruz. Araçlarını sözleşmede belirtilen tarihten farklı zamanda veya pahalı fiyatla almak durumunda kalan tüketiciler, Haşim İşcan Caddesi Tuğtaş İş Merkezi'ndeki derneğimize müracaat ederek haklarının aranması konusunda her türlü hukuki desteği alabilir. Sözleşmelerinde teslim tarihi belirtilmeyen tüketiciler ise noterden bir ihtarname çekerek teslim gününü kesinleştirebilir. Derneğimiz sözleşmeye uymayan 3 firma ile alakalı işlemlerin takipçiliğini başlattı. Mağdur olanların sineye çekmeden haklarını aramalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

Bursa'nın otomotiv sektörünün kalbi olduğuna dikkat çeken Sıtkı Yılmaz, "Sektör yetkililerinin haksız ve hukuksuz fiyat artışı uygulamalarına kayıtsız kalmamalarını istiyoruz. 1 Nisan'da uygulamaya konulan otomobil zamları ile tüketici aleyhine ortadan kaldırılan ÖTV indiriminin, sektörün canlanmasında kullanılmak yerine otomotiv sektörünün hatalı tavrı ile hayal kırıklığına dönüştürülmesi sektöre de darbe vuracaktır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2009 Pazartesi 13:47:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?