3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Oyak Renault, Çin'den çekinmiyor

Oyak Renault Genel Müdürü Alain Gabillet, Clio Grand Tour ismini verdikleri yeni aracın sadece Bursa'daki Oyak Renault fabrikasında üretileceğini belirterek, gelecek yıl binek otomobiller için Türkiye'de dizel motor üreteceklerini söyledi. Çin, İran, Hindistan ve Katar gibi ülkelerin otomobilde kaliteden uzak olduğunu ifade eden Gabillet, "Ucuz otomobil yapmak çok kolay. Bu ülkelerin araçları, istenilen standartlara ulaşırsa bizim için sıkıntı oluşturur" dedi. 

Oyak Renault Proje Bahçeleri'nin son etabı olan 'Clio Grand Tour Meyve Bahçeleri'nin fidan dikimine katılmak üzere Bursa'ya gelen Renault Genel Müdürü Alain Gaillet, önemli açıklamalarda bulundu. Yeni yılda yapacakları projeleri anlatan Alain Gabillet, "Bu yıl için şu anda gerçekleştirdiğimiz iki proje var. Birincisi fabrikanın üretim kapasitesinin yüzde 50 arttırılmasıdır. Bunu gerçekleştirdik. Bugün yılda 350 bin araç üretim kapasitemiz var. Bu proje kapsamında bin kişiyi işe aldık. İkinci projemiz ise Clio Grand Tour ismini verdiğimiz yeni projedir ve şu an gerçekleştiriyoruz. Bir kaç hafta önce Frankfurt Otomobil Fuarı'nda tanıtılmıştı. Yıl sonuna kadar da basına tanıtılacak ve sürüş denemeleri yapılacak. Bu model sadece Türkiye'de ve Bursa Oyak Renault fabrikasında üretilecek. Gelecek yıl da birçok projemiz var. Bunlardan bir tanesi benim için sembolik değeri olan bir projedir. Projemizde yeni bir dizel motorun üretimidir. Türkiye'de ilk kez bir otomobil üretim firması, binek otomobiller için bir dizel motor üretiyor. Bu üreteceğimiz motoru, Bursa'da ürettiğimiz modellerde kullanacağız. Aynı zamanda Renault'un diğer modellerinde kullanacağız ve diğer ülkelere de ihraç edeceğiz" dedi. 

"ÇİN VE İRAN KALİTEYİ YAKALARSA İŞİMİZ ZOR" 

Geçen sene başlatılan 'Her dakikada bir araç üretimi' projesinin bu sene de devam ettiğini hatırlatan Gabillet, üretimi arttırmaya devam ettiklerini belirtti. Çin, Katar, Hindistan ve İran otomobillerinin Türkiye piyasasına girmesinin Renault'un üretimini nasıl etkileyeceği sorusunu da cevaplayan Gabillet, "Rekabete açık bir pazarda bulunuyoruz. Biz nasıl bu ülkede üretip ihraç etmek istiyorsak, başka araçların da Türkiye'ye gelmesi normaldir. Buna karşılık bahsettiğimiz Çin, Hindistan ve İran gibi ülkeler, Türkiye kadar açık bir pazar değil. Her ülkenin kendine özgü avantajları ve sıkıntıları var. Tabii ki Çin'de ve Hindistan'da işçilik maliyetleri çok düşük. Ama Türkiye, otomotiv sanayi uzun yıllardan beri faaliyet gösterdiği ve geliştiği için bu konuda uzman bir ülkedir. Tabii ki pazarda açık rekabet hüküm sürüyor ve yoğunlaşıyor. Ben Türkiye'nin rekabetçi gücünü koruyacağına inanıyorum. Zaten dünyadaki büyük otomobil üreticilerinin çoğunluğunun Türkiye'de faaliyet göstermesi, bu konuda önemini
göstermektedir" diye konuştu. 

Bu ülkelerin uygun fiyat politikasının, ancak araçların istenen kalite standartlarına uygun olması durumunda sıkıntı oluşturacağını ifade eden Alain Gabillet, "Ama şu anda onların bu gerekliliği sağlamaktan uzak olduğunu düşünüyorum. Ucuz araba yapmak kolaydır. Zor bir proje değil. Fakat hem ucuz hem kaliteli ve standartlara uygun araba yapmak zordur. Çin otomobilleri Avrupa'ya da ihraç ediliyor. Bir takım testler yapıldı ama normlara uygun olmadıkları görüldü. Ama Çin'in her türlü tepkiyi ve önlemi alarak yeterli kalite ve standarta çıkacağına inanıyorum. Bu durumda kozumuzu ve tecrübemizi elimizde tutmak için daha fazla çaba göstermemiz gerekir" şeklinde konuştu.

"YERLİLİK ORANINI YÜZDE 80'E ÇIKARACAĞIZ" 

Oyak Renault otomobillerinin parçalarında yerlilik oranının yüzde 60 ile 65 arasında değiştiğini söyleyen Gabillet, hedeflerinin bu oranı yüzde 80'e çıkarmak olduğunu belirtti. Otomobillerin en önemli aksanının motor ve mekanik kısımları olduğunu ifade eden Gabillet, "Bu yeni motor projemizle birlikte bu eksikliği de kapatıyoruz. Ama hedefimize ulaşmak ve bu aksamları yerleştirmek için Türkiye'de yeterli rekabetçi ortamı bulmamız gerekiyor. Bütün teknolojilerde maalesef bu söz konusu olmuyor. Daha çok araç içinde kullanılan elektronik aksamların üretimi Türkiye'de pek gelişmiş değil. Hükümetten beklentimiz, elektrik ve elektronik aksamların Türkiye'deki iade üretimini destekleyecek, yeni teknolojinin Türkiye'ye gelişini destekleyecek bir takım tedbirler alması. Bu konudaki teşvikleri öngörmektedir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2007 Perşembe 11:00:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?