3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Oyuncaklar mikrop yuvası

OYUNCAKLARDA İSHAL MİKROBU TEHLİKESİ

İshal mikrobunun çocuklara oynadıkları oyuncaklardan da bulaşabileceği bildirildi.

İshalin, bağırsak hareketlerinin veya bağırsak sıvılarının artması, emilimin azalması neticesinde görüldüğünü, 7-10 gün süren ishallerin akut ishal olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, "Akut ishaller, en sık 0-5 yaş grubunda rastlanan ve özellikle ilk 2 yaşında ölüm sebeplerinin başında gelen bir hastalıktır" dedi.

Öztürk, ishale sebep olan rota virüsünün bu virüsü taşıyan kişinin dışkısı, dokunduğu yiyecekler, kapı kolları, telefonlar ve oyuncaklarla yayılabildiğine dikkat çekti. Çocukluk çağındaki bağırsak enfeksiyonu etkenleri arasında virüs kaynaklı olanlar ve özellikle rota virüsü enfeksiyonlarının önem taşıdığını belirten Dr. Öztürk, rota virüsü ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Rota virüsü tüm dünyada her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen bir virüs. Özellikle çocukluk çağındaki bağırsak enfeksiyonlarının en sık sebebidir. Birçok kişide rota virüsü ishali selim seyrederken, bazı ülkelerde ölümcül neticeler doğuruyor. Hastalık, ince bağırsakları etkileyip sıvı ve elektrolit emilimini bozarak vücuttan ciddi miktarda sıvı kaybına sebebiyet verir. Bu ishal en sık kış aylarında (aralık-ocak) görülmekle birlikte, yılın her döneminde görülebilir. İshaller en sık 4-24 ay arası çocukları

etkiler."

Hastalığın kuluçka süresinin 1-3 gün olduğunu, bu süre sonunda hafif ateş ve beraberinde kusma görülebildiğini anlatan Öztürk, "Sonrasında karın ağrısı ve çok bol su gibi ishal başlar. Çocukta şiddetli ve dirençli iştahsızlık yapar. Bu da çocuğun yeterince sıvı almasını engelleyebilir. İshal o kadar sıktır ki, çocuk kısa sürede susuz kalabilir. Ateş ve kusma çoğunlukla 2 günde geçer, ishal ise 5-8 gün sürebilir. İshal sırasında hafif üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları (öksürük, burun akıntısı)

görülebilir. Rota virüs enfeksiyonunun özel bir tedavisi yoktur. Antibiyotik kullanmanın faydası olmaz. En önemli tedavi, kaybedilen sıvının yerine konulmasıdır. Anne sütü alıyorsa kesinlikle devam edilir. İshalin ağırlığına göre şeker-tuz solüsyonlarının (ORS) doktor tavsiyesine uygun olarak verilmesi sıvı kaybını dengelemede yardımcı olur. Az yağlı ishal diyeti uygulanabilir. Yoğurt, patates, muz, pirinç lapası (çocuğun yaşı uygun ise) verilebilir. Azar azar ve sık beslenme bağırsaklardan gıdaların

emilimini artıracaktır. Eğer ağızdan sıvı alımı iyi değilse ve çocuk çok halsiz ise mutlaka bir hekime başvurulmalı, gerekirse damardan sıvı verilmelidir" tavsiyelerinde bulundu.

Öztürk, en önemli korunma yolunun ellerin sık sık yıkanması, özellikle yuvalarda ortam temizliğine dikkat edilmesi ve hasta çocukların diğer çocuklarla temas etmelerinin engellenmesi olduğunu söyledi.

OYUNCAKLARDA İSHAL MİKROBU TEHLİKESİ
OYUNCAKLARDA İSHAL MİKROBU TEHLİKESİ
İHA
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2009 Salı 12:12:02
Güncelleme :15 Aralık 2009 Salı 18:07:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?