7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Özel idare kültür atağına devam ediyor

Bursa İl Özel İdaresi şehri el alan ve günümüz Türkçesi'ne aktarılmamış Osmanlıca eserleri Bursalılar ile buluşturmaya devam ediyor. Yeşil şehir kitapları serisinin 3'ncüsü olan Bursa Tarihi Klavuzu adlı kitap, önümüzdeki günlerde basılacak.

ıÜüBursa İl Özel idaresi kenti tanıtan kitap ile tanıtım filmleri hazırlayarak, kültürel ve tarihi yönleri ortaya çıkartmaya devam ediyor. İl özel idare Bursa'yı ele alan ve günümüz diline aktarılmamış Osmanlıca eserleri Bursalılar ile buluşturmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. 'Yeşil şehrin kitapları' adlı serinin 3'ncü kitabı olan Bursa Tarihi Klavuzu adlı kitap önümüzdeki günlerde baskıya girecek. Bursalı Abdülkadir Bey tarafından hazırlanan ve 1911 yılında Bursa Vilayet Matbaası'nda basılan kitabın orjanali 312 sayfadan oluşuyor. Günümüz Türkçesi'ne aktarılan kitap, Bursa'da yaşayan ilk 6 padişah ve payitahtlığın Bursa'dan gitmesinden sonraki dönemleri ele alıyor.

Bursa'nın çok zengin bir tarihe sahip olduğunu ifade eden İl Özel İdaresi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Mustafa Muharrem Tüfekçi, "Yeşil şehir kitapları serisi ile herkesin yararlanacağı bir kültür kataloğu oluşturuyoruz. Bursa'nın geçmişini en iyi şekilde anlatan eserleri günümüz Türkçesi'ne yeniden kazandırmış oluyoruz. Bursa Anadolu'daki Türk-İslam kültürünün bereketli ocaklarından birisidir. Bu eski başkentin tarih ve kültürünün aydınlatılması, incelenmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması milletimiz ve medeniyetimiz açısından büyük anlam taşımaktadır" dedi.

İNEBEY MEDRESESİ'NDEKİ ESKİ ESERLER KAYIT ALTINDA

Türk - İslam medeniyetinin binlerce değerli yazma ve eski basma eserlerini bünyesinde bulunduran tarihi İnebey Medresesi'nin restorasyon çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Tüfekçi, "Restorasyon çalışmaları bu yılın ortasında tamamlanacak. Buradaki binlerce eski eser geçtiğimiz yıl içerisinde dijital ortamda kayıt altına alındı. Geçmişten devraldığımız kitap mirasını korumak bizim en önemli sorumluluklarımızın arasında. Restorasyon bittiğinde eski eserler kütüphanesi olarak adlandırdığımız tarihi medrese, kültür hayatına katkıda bulunmaya devam edecek" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2008 Pazar 11:53:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?