7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Özel İdarenin kültür atağı sürüyor

Bursa İl Özel İdaresi, şehri ele alan ve günümüz Türkçesi'ne aktarılmamış Osmanlıca eserleri Bursalılar ile buluşturmaya devam ediyor.

Yeşil şehir kitapları serisinin 4.'sü olan 'Ruhaniyetli Şehir Bursa' adlı kitap, önümüzdeki hafta basılacak. Bursa İl Özel idaresi, kenti tanıtan kitapla tanıtım filmleri hazırlayarak, kültürel ve tarihi yönleri ortaya çıkartma çalışmalarını sürdürüyor. 'Yeşil şehrin kitapları' adlı serinin 4. kitabı olan 'Ruhaniyetli Şehir Bursa' adlı kitap önümüzdeki hafta baskıya girecek.

Uludağ Üniversitesi'nden Hasan Basri Öcalan tarafından çevirisi yapılan 167 sayfalık kitap, Evliya Çelebi'nin Seyehatnamesi'ndeki Bursa'yı ele alıyor.
Kitabın, Evliya Çelebi'nin Bursa izlenimlerinden oluşan değerli bir kültür hazinesi olduğuna dikkati çeken İl Özel İdaresi Kültür Daire Başkanı Mustafa Muharrem Tüfekçi, "Ruhaniyetli Şehir Bursa adlı 4. eserimiz, 17. yüzyıldan bugüne Evliya Çelebi'nin kaleminden bilgi değerlendirmeleri ile Bursa ve diğer şehirler arasındaki kurduğu benzerlikleri içeriyor" dedi.

Yeşil Şehir Kitaplığı serisinin 5. eserinin ise Bursa Rehberi olacağını ifade eden Tüfekçi, "1908 yılında kaleme alınmış Bursa ile ilgili turistik içeriğe sahip ilk rehber. Osmanlı şehirleri arasında yapılmış ilk çalışmalardan birisi. Abdul Kadir Bey tarafından kaleme alınmış eser, sadece 1908 yılı Bursası'nı yerleşimi, güzelliği ve abidevi yapılarıyla anlatmıyor, aynı zamanda o günkü üretim yapan fabrika ve ticari işletmelerin çalışmalarını da tanıtıyor. Önümüzdeki günlerde 94 sayfalık 5. eseri de Bursa'nın kültür hazinesine sunmuş olacağız" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2008 Pazar 12:02:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?