3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Padişah sofraları Bursa'da kuruldu

PADİŞAH SOFRALARI BURSA'DA KURULDU

İlki geçen yıl şehzadeler şehri Amasya'da düzenlenen Osmanlı Saray Yemekleri Yarışması bu yıl Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti Bursa'da yapıldı.

Geçmişi 15. yüzyıla dayanan Osmanlı saray yemekleri, Four Seasons Sultanahmet, Sheraton Ankara, The Marmara Hotels, Polat Renaissance İstanbul, Wow Otel İstanbul, Dedeman İstanbul, Radısson Sas Airport, Lykia World Antalya, Hilton İstanbul, Conrad İstanbul otellerinin yaklaşık 40 şef ve aşçısının katıldığı yarışmayla tanıltıldı. 'Hafta Sonu Bursa'ya' projesinin 'gastronomi' konsepti altında BTSO'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen yarışmanın sunuculuğunu Ayşenur Yazıcı yaptı.

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki grizu patlamasında ölen maden işçileri için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Yarışma öncesinde konuşan Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, organizasyonun mutfak kültürü için önemli olduğunu belirtti. Mutfak ve insan arasında önemli bir ilişki olduğunu söyleyen Şahin, Osmanlı mutfağının geniş bir coğrafyada etkili olduğunu ifade etti. Geçen sene düzenledikleri yarışmada Osmanlı mutfağının hak ettiği değeri gördüğünü dile getiren Şahin, emeği geçenlere teşekkür etti.

BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Erhan ise yarışmanın belirli bir zaman dilimiyle sınırlı olmadığını anlatarak, "Değişen şartlara uyum sağlayarak Türk kültürü içinde var olmayı başarmış Osmanlı saray yemeklerinin geleneksel malzeme seçimleri, pişirme teknikleri ve nasıl servis edildiklerini kayıt altına almak istiyoruz. Yarışmanın en önemli maksadı, Osmanlı saray yemeklerinin günümüz şartlarında orjinalliğini bozmadan yenilenerek dünya mutfaklarına girmesini sağlamaktır" dedi.

Konuşmaların ardından ünlü gurmelerden oluşan jürinin onayıyla yarışma başlatıldı. Tecrübeli aşçılar kendilerine ayrılan alanlarda hünerlerini sergilerken, yemeklerde et ve sosların ağırlıklı olarak kullanması dikkati çekti. Oirjinal tariflerine bağlı kalarak hazırlanan saray yemeklerinde aslı bozulmadan yenilikler de yapıldı. Yarışmayı izleyen vatandaşlar, usta aşçıları dikkatle izlerken, yapılışlarındaki tüyoları da öğrenmeye çalıştı.

Yarışmada dereceye gireceklere verilecek ödüller de şu şekilde belirlendi. Altın 10 bin TL, gümüş 5 bin TL, bronz 2 bin 500 TL ve Hafta Sonu Bursa'ya özel ödülü 2 bin 500 TL.

PADİŞAH SOFRALARI BURSA'DA KURULDU
PADİŞAH SOFRALARI BURSA'DA KURULDU
PADİŞAH SOFRALARI BURSA'DA KURULDU
PADİŞAH SOFRALARI BURSA'DA KURULDU
İHA
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2009 Cumartesi 14:36:03
Güncelleme :12 Aralık 2009 Cumartesi 17:59:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?