3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Paha biçilemez çiniler çalındı

Bursa'da Muradiye Külliyesi'ndeki Kanun Sultan Süleyman'ın oğlu Şehzade Mustafa'ya ait türbedeki 500 yıllık paha biçilemez İznik çinileri, kimliği belirsiz kişilerce blok halinde çalındı.

Sultan 2. Murad Han, çok sayıda şehzade ile Fatih Sultan Mehmet Han'ın eşi Gülşah Hatun'un da türbelerinin bulunduğu külliyedeki güvenlik sorunu tepki çekerken, tarihi eserlerin alarm ve aydınlatma sistemi ile korunması isteniyor.

Muradiye Semti'ndeki külliye içerisinde yer alan türbeye kapıyı zorlayarak giren hırsız ya da hırsızlar, duvardaki çinileri profesyonelce söktü. İz bırakmayan hırsızlar yaklaşık 15 parça çiniyi blok halinde alıp kayıplara karıştı. Sabah saatlerinde türbeyi açmaya gelen külliyenin özel güvenlik görevlisi H.K., olayı Müze Müdürlüğü'ne bildirdi.

Yetkililer de polise başvuruda bulundu. Çekirge Polis Merkezi ve Mali Büro ekipleri olayla ilgili soruşturma başlatırken, İHA muhabirinin külliye içinde yaptığı
araştırma ecdadın ne kadar sahipsiz olduğunu ortaya koydu.

MEZAR TAŞLARI KIRIK, KABİRLER ÜZERİNDE BİRA ŞİŞELERİ BULUNUYOR

Tahsisat ayrılmasına ve 2 defa proje ihalesi yapılmasına rağmen 5 yıldır restorasyonu yapılamayan Muradiye Külliyesi'nde Sultan 2.Murad Han, Cem Sultan Türbesi, Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu Şehzade Mustafa, Şehzade Ahmet, 2.Murad Han'ın oğlu Alaaddin, Fatih Sultan Mehmet'in eşi Gülşah Hatun'un türbeleri de bulunuyor.

Türbe duvarlarının yıkılmış, iç duvarlarının rutubetli görüntüsü, kapı, cam ve çerçevelerinin eskimiş hali, külliye içindeki ecdada ait mezar taşlarının kırılmış hali ile kabirlerin üzerindeki bira şişeleri, görenlerin yüreğini sızlatıyor. Ayrıca külliye içinde başıboş durumdaki bir depoda ecdada ait mezarların taşları da atılmış halde bulunuyor.

"YURT DIŞINDA HANGİ MÜZAYEDEDE SATILACAK?"

Gönüllü çevre ve tarih müfettişi Ali Turan, 1555 yılında inşa edilen Şehzade Mustafa Türbesi'nde nadide İznik çinilerinin bulunduğunu ancak bunun blok halinde çalındığını ifade ederek, "Tarih hırsızlarının bir an önce çaldıkları değerli çinilerle yakalanmasını istiyoruz. Acaba bu değerli ve sahipsiz bırakılan çiniler yurt dışında hangi müzayedede satılacak. Külliyede ciddi manada güvenlik sorunu vardır. Bununla beraber külliye içerisindeki türbelerin hali içler acısıdır. Restore edilmesi gerekmektedir.

Valimiz ve Vakıflar Korumu Kurulu başta olmak üzere belediyeleri göreve çağırıyorum. Gözlerimden yaş değil, yüreğimden kan akıyor. Ecdadın kemiklerinin sızladığına inanıyorum" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2009 Çarşamba 12:53:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?