6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Pamuk, altını bile solladı!

PAMUK FİYATLARI REKORA KOŞUYOR

Stratejik tarım ürünleri arasında yer alan pamuktaki fiyat artışı, son ayların en gözde yatırım aracı altını bile geride bıraktı. Pamuk son bir yılda neredeyse yüzde 100 zamlandı.

Yeşim Tekstil Ceo'su ve UİB Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Şankaya, "beyaz altın" pamuğun Türkiye'de stratejik ürün olarak değerlendirilmesi ve üretiminin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti. Şankaya, dünyadaki gelişmelerden dolayı pamuk fiyatlarının son bir yılda yüzde 100'e yakın arttığına dikkat çekerek, "Şu günlerde müşterilerimize fiyat vermeye çekiniyoruz. Zaten kur farkı sebebiyle çok düşük olan kar oranımız pamuk fiyatları ile iyice eriyor. Hazır giyimci maliyetlerden dolayı sipariş reddeder hale geldi. Maliyetler artık o kadar zorluyor ki, fiyatların revize edilmesi yönünde sürekli görüşmeler yapıyor, müşterimizden fiyat artışı istiyoruz" ifadelerini kaydetti.

15 milyon USD olan hazır giyim ihracatının en büyük girdisi olan pamuğun Türkiye'de uygulanan yanlış tarım politikaları sebebiyle neredeyse üretilemez duruma geldiğini anlatan Şankaya, ABD'den en büyük pamuk alıcısının Türkiye olmasının ekonomimiz adına büyük bir kayıp olduğunu da sözlerine ekledi. Şankaya, geçmişte 1 milyon 150 bin ton pamuk üreten Türkiye'nin pamuk üretiminin bugün 400 bin ton seviyesine gerilediğine dikkat çekti. Pamuk gibi değerli tarım ürünlerinin enerjide kullanılmasını da doğru bulmadıklarını ifade eden Şankaya, "Türkiye olarak rekabet gücümüzü kaybetmemek ve bu sektördeki sürdürülebilirliğimizi sağlamak için önlem almalıyız, üretmeyen ülkeler sürdürülebilir büyümeyi sağlayamaz" diye konuştu.

Dünyadaki küresel krize rağmen 3-4 yıldır pamuk stoklarının eridiğini ifade eden Şankaya, bunda da en büyük üreticiler olan Çin ve Hindistan'ın hızlı büyümesinin etkili olduğunu söyledi. Şankaya, "Bu ülkelerde iç tüketim arttı. Çalışanların hayat standartları da yükseldi. Dolayısıyla artık dünya piyasalarına ucuz fiyatlı pamuk gönderemiyorlar. Eriyen stoklardan dolayı bazı ülkeler pamuğu stratejik ürün olarak değerlendirerek ihracatına yasak koydu. Önümüzdeki günlerde Hindistan da ihracata yasak

getireceğine dair kararını resmi olarak açıklayacak. Bu gelişmeler dünya pamuk fiyatlarının bir süre daha oynamasına sebep olacaktır" dedi.

Yeni sezona birçok tekstil ve hazır giyim firmasının stoksuz girdiğini hatırlatan Şankaya, firmaların Türk pamuğuna yönelmek zorunda olduğunu dile getirdi. "Pamuğun üretimini artırmak için destekleyici teşvik politikaları oluşturulmalı" diyen Şankaya, en kısa sürede Türk tekstilcisinin ana ham maddesi olan pamuğun ülkemizde üretilmesi için gereken teşvikin verilmesini beklediklerini söyledi.

Şankaya, "Kilosu ortalama 4 lira olan pamuk işlenip tişörte dönüştüğünde yaklaşık 70 liralık değere ulaşıyor, bu süreçte yer alan tüm ara iş kollarının oluşturduğu katma değeri ve sağladığı istihdamı göz ardı etmememiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2010 Salı 13:54:04
Güncelleme :21 Eylül 2010 Salı 16:05:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?