4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

'Pardon' filmi gerçek oldu

Başına gelenler "Pardon" filminin konusuyla benzerlik gösteren gence bir "pardon" da Yargıtay'dan geldi.

Cinayet suçlamasıyla 2 yıl hapis yattıktan sonra suçsuz olduğu anlaşılıp beraat eden genç hakkında verilen 29 bin TL'lik tazminat kararını, Yargıtay avukat masraflarını fazla bulduğu için bozdu.

Edinilen bilgiye göre, 6 yıl önce İznik ilçesinde bekçilik yapan arkadaşı Cemil Kıran'ı yaralı bir şekilde bulan Fatih Sultan Gürsel, yardım etmek istedi. Yaralı arkadaşını bekçiliğini yaptığı kum ocağına bırakıp, 'Lütfen bunu hastaneye götürün, durumu ciddi' diyen genç, gönül rahatlığı içinde evinin yolunu tuttu. İş yerindeki arkadaşları tarafından hastaneye kaldırılan bekçi Kıran, 3 gün sonra hayatını kaybetti. Ölüm döşeğindeki Kıran'ın son sözünde Fatih ismini sayıklaması ise polisin dikkatini çekti.
Ayrıca Gürsel, Kıran'ı yaralı bir şekilde hastaneye götürdüğü için cinayetin bir numaralı şüphelisi oldu. Talihsiz genç, her ne kadar suçsuz olduğunu anlatıp sadece yaralı arkadaşına iyilik yaptığını söylese de insanlığının bedelini cezaevine girerek ödedi.

Ömrünün baharında henüz 18 yaşındayken cezaeviyle tanışan Gürsel, katil olmadığının anlaşılacağı günün ümidiyle yaşadı. Fakat durumu gün geçtikçe daha da kötüleşti. Zira tutuklu olarak yargılandığı 4. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık Gürsel'i "kasten adam öldürmek" suçundan önce 24 yıl, ardından da iyi hali sebebiyle 4 yıl indirim yaparak 20 yıl hapis cezasına çarptırdı. Evlenme hayalleri kurarken kendini cezaevinde bulan Fatih Sultan Gürsel'e bir darbe de nişanlısından geldi. 20 yıl ceza alan nişanlısının
katil olduğuna inanan genç kız nişanı atarken, "Bir katille yaşayamam. Sen katilsin" diyerek Gürsel'e en büyük mahkumiyeti verdi.

Tüm umutları tükenen genç, yaşanan onca üzücü olaydan sonra ilk defa Yargıtay'dan gelen bozma ilamına gülebildi. Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin yerel mahkemenin kararını, 'Dosyada eksiklikler var' diyerek bozması üzerine yeniden yargılanan Gürsel'in suçsuz olduğu anlaşıldı. Ömrünün en güzel yılları cezaevinde tükenen genç, 2 yıl 3 gün esaretin ardından suçsuz olduğu gerekçesiyle beraat etti.

Sevincini buruk bir şekilde yaşayan genç, avukatı İrfan Koçak ile birlikte cezaevindeki kabus dolu günlerinin bedelini alabilmek için kolları sıvadı. Gürsel, cezaevine tükenen 2 yılı için Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 25 bin YTL'si maddi 25 bin YTL'si de manevi olmak üzere toplam 50 bin YTL'lik tazminat davası açtı. Mahkeme yapılan yargılama sonucunda Gürsel'e Hazine'nin 15 bin YTL'si manevi 14 bin 269 YTL'si de manevi olmak üzere toplam 29 bin 269 YTL tazminat ödenmesine karar verdi.
Başrollerini Ferhan Şensoy'un oynadığı "Pardon" filmine konu olan olayları yaşayan Fatih Sultan Gürsel, parasını almak için gelecek onama kararını beklerken ikinci bir, "pardon" da Yargıtay'dan geldi. Tazminatı fazla bulan Hazine avukatlarının temyize başvurması üzerine parasını alamayan Gürsel, kararın kesinleşmesini beklemeye koyuldu. 2 yıl boyunca Yargıtay'dan gelecek onama kararını bekleyen genç, avukatlık ücreti yüzünden kararın bozulması üzerine şoke oldu. Zira, yerel mahkemenin kararını değerlendiren Yargıtay 1. Ceza Dairesi, dava masrafı olarak Fatih Sultan Gürsel'in avukatlarına ödediği 6 bin 750 TL'lik ücreti fazla buldu. Bunun yerine avukat masrafı olarak 900 TL verilmesi gerektiğini vurgulayan Yargıtay, kararı bozdu.

Eski kararını tekrar değerlendirecek olan 5. Ağır Ceza Mahkemesi, bozmaya uyup uyulmayacağına karar verecek.
Davacı Fatih Sultan Gürsel'in avukatı İrfan Koçak, benzer bir olayın yurt dışında yaşanması durumunda mağdurun zengin olacağını fakat Türkiye'de müvekkilinin mağduriyeti için çok düşük bir bedel ödendiğini ifade ederek, "Hayatının en güzel yıllarını cezaevinde geçiren müvekkilim 2 yıl 3 günlük hapsin ardından beraat etti. Haksız yere tutuklandığı için Hazine hakkında dava açtık ve 29 bin 269 TL kazandık. Fakat Yargıtay, avukatlık ücretini fazla bularak yerel mahkemenin bu kararını bozdu. Sonuç olarak müvekkilime 23 bin 419 TL verilmesini karar verildi. Önümüzdeki günlerde bozma ilamı doğrultusunda yeniden yargılama yapılacak" dedi.

Önemli olan şeyin para olmadığını ifade eden Fatih Sultan Gürsel ise, "Burada benim anlatmak istediğim şey, devletin hatasını anlamasıydı. Bana ödenecek paranın az ya da çok olması çok önemli değil. Bu devletin eline kalmış bir şey. Önemli olan ortadaki hatanın düzeltilmesi, benim aklanmam, suçsuz olduğumun belirtilmesidir. Cezaevinden hiç çıkmayabilirdim de" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2009 Cuma 17:39:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?