3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Pazarda satılan mantarlar temiz çıktı

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, zehirli mantarlar konusunda araştırma yaptı. Merkezde ve İnegöl ilçesinde kurulan pazarlarda satışa sunulan mantarları kontrol eden yetkililer, "Mantarları toplayanlar ve satanlar zehirli mantar tüketiminde önemli rol oynamaktadır" dedi.

Biyologlar Sinan Çakmak, Nahit Horasan ve İsmail Hakkı Arık'ın yaptıkları incelemede, Bursa il merkezinde 8, İnegöl ilçesinde de 2 pazara gidildi. Şehir merkezinde satılan Agaricus bisporus (kültür mantarı), Cantharellus cibarius (melki) türleri ile İnegöl ilçesinde satılan Amenita caesaria (imparator mantarı) türünden 22 adet numune alarak incelemelerde bulunan biyologlar, toplanan mantarları içinde yüzde 70 oranında alkol bulunan kavanozlarla laboratuara götürdü.

Mantarların zehirli olup olmadığını anlamanın çok fazla noktası olduğunu dile getiren Biyolog Sinan Çakmak, "Mantarın zehirli olup olmadığını mantarın renginden, yetiştiği ortamdan, şapkanın durumundan, sapın durumundan, mantarın zarından, lamelerin şeklinden, kırıldığında akan sıvıdan, taze olmasından, sapı yatay kesildiğinde deliklerin olmamasından, şapka kırıldığında kurtçuk deliklerinin olmamasından ve mantarın küçük şapkalı olmasından anlamak mümkün. Ayrıca mantarların kısa sürede tüketilmesi
gerekmektedir" dedi.

Satıcılara ve satın alanlara mantarların zehirli olup olmadığını nasıl anladıklarını sorduklarında, çoğu kişiden istedikleri cevabı aldıklarını belirten Çakmak, "İnsanların zehirli mantar yemesini mantarı satanlar da önleyebilir. Bunun için mantar satanların 'zehirli mantar değildir, yenen mantardır' ibareli ve satıcının adres ile kimlik bilgilerini içeren imzalı fişi vatandaşa vermesi gerekmektedir. Böylece mantar zehirlenmelerinin hem önüne geçilmiş olur, hem de insanların sorunsuz bir şekilde mantar tüketmesine katkıda bulunulmuş olunur" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 12 Mart 2009 Perşembe 14:07:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?