4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Pek yakışmış!

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin de yer aldığı bir heyetle Bosna Hersek'in Türkler tarafından fethinin kutlandığı Ayvaz Dede şenliklerine katıldı.

Bosna Hersek'te 499 yıldan beri Ayvaz Dede şenlikleri düzenleniyor. Binlerce insan sabahın erken saatlerinde yaya olarak yollara düşüyor. Saraybosna`dan yola çıkıldığında, birkaç saatlik bir yolculuğun ardından Travnik`e, oradan da Akhisar`lı Ayvaz Dede`nin (Ajvaz Dedo) dört yüzyıl önce yürüyerek ulaştığı Ayvatovitsa`ya (Ajvatovica) varılıyor. Başkan Dündar, yaklaşık 20 kilometrelik yolu at üstünde kat etti. Mahalli kıyafetler giyerek şenliğe katılan Dündar, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yle birlikte ilerledi. Dündar, 2 gün süren şenliklerin ardından Osmangazi Belediyesi'nin kardeş şehri olan Starig Grad Belediyesi yetkilileriyle de görüştü.

Osmangazi Belediyesi'nin Stari Grad Belediyesi'yle kardeşlik anlaşması çerçevesinde 2008 yılında Fomara Meydanı'nda yaptırdığı Bosna Çeşmesi'nin ardından şimdi de Saraybosna merkezinde Fatih Camii yanına Osmangazi çeşmesi yapılıyor.

AYVAZ DEDE ŞENLİKLERİ
Ayvaz Dede, Sarı Saltuk gibi irşad maksadıyla bölgeye gelen Horasan erenlerinden. Anadolu'dan kalkıp Bosna'ya yerleşen Ayvaz Dede'nin değirmen kurup bedava yiyecek dağıttığı, kuraklık olunca, ormanlarla kaplı yüce bir dağa çıkıp, kırk gün ibadet ederek dua ettiği ve kerametiyle bir kayanın yarılıp içinden gürül gürül su akmaya başladığı rivayet ediliyor. Bunun üzerine Boşnakların topluca Müslüman oldukları belirtiliyor. Boşnaklar, her yıl haziranın son pazar günü düzenledikleri Ayvaz Dede şenlikleriyle hem Bosna Hersek'in fethini kutluyorlar, hem de Ayvaz Dede'nin kabri başında dua ediyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2009 Çarşamba 16:59:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?