4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Peygamber sevgisi anlatıldı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, peygamberlerin davetinin insanları aslına döndürmek olduğunu belirterek milletin birliğinin, bütünlüğünün ve edebiyatın mayasında peygamber sevgisi olduğunu söyledi.

Tayyare Kültür Merkezi'nde Kutlu Doğum Haftası nedeniyle düzenlenen, 'Yazılışının 600'ncü Yılında Uluslararası Mevlid' konulu sempozyum, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'nun da katılımıyla başladı. 2 gün sürecek sempozyumun açılışına; AK Parti Bursa milletvekili Ali Kul, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, İl Müftüsü Mahmut Gündüz ile çok sayıda daire amiri ve sivil toplum
kuruluşu temsilcisi katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlanan sempozyumun açılışında Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii Hatibi Mahmut Şevket Öztürk aşr-ı şerif okudu.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ise Peygamber sevgisi ve mevlid-i şerifin öneminden bahsetti. Peygamberlerin davet ile insanları aslına dönmeye çağırdığını ifade eden Bardakoğlu, "Ruhlarımız dünyaya gönderilmeden önce Yaradan'a onu seveceğimize, tanıyıp kulluk edeceğimize söz verdik. Rabbimizin sevgisiyle bu dünyaya gönderildik. Dünyanın meşakkati ve telaşıyla kaybolup normal varlık olduk. Peygamberlerimiz daveti aslımıza dönmektir. Her peygamberin daveti bizi bize tanıtan bir kurtuluş halkasıdır. Resullerin davetiyle varoluşun nihai anlamını kavradık. Dünyaya gereğinden fazla önem verenler, dünyanın altında kalmışlardır" dedi.

Peygamberlerin beşer olduğunu ifade eden Bardakoğlu, "Yüce Rabbimiz peygamberleri insanlar arasından seçerek gönderdiği vahyin uygulanabilir olduğunu bize göstermiştir. Her resul Allah'ın dinini anlatan, gösteren, yaşayan örnek insanlardır. Hz. Muhammed de öyle idi. Sadece Kur'an'ı, gelen vahyi anlatarak çekip giden biri değildi. Hayatı boyunca Kur'an'ın dediklerini ilk önce tatbik eden ve güzel ahlakı ile insanlara örnek olan birisiydi. O son peygamberdi. Allah'ın resulüydü ve onu insan vasıflarıyla değerlendirmek yetersiz olur. O Muhammed, sizden herhangi biriniz şeklinde tanımlayabileceğiniz sıradan bir insan değildir. Böyle olduğu için Batılılar Hz. Peygamber'i ve peygamberlik müessesesini pek kolay kavrayamadı. Kur'an'ın tabiriyle, Peygamber Efendimizi şahit, müjdeleyen, korkutan, uyaran, Allah'ın yoluna çağıran ve kıyamete kadar ışık saçan bir kandil olarak görelim. Bu 5 vasıfta üzerine düşünmemiz gereken önemli uyarılar var" diye konuştu.

14 asır sonra peygamber sevgisinin devam ettiğini ve insanları buluşturduğunu dile getiren Bardakoğlu, "Bizim milletimizin peygamber sevgisi; edebiyatın, sanatın, birliğin, bütünlüğün mayası olmuştur. Biz de gelecek nesillere bu sevgiyi vermeye çalışıyoruz. Krizler, kavgalar, telaşlar, meşakkatler bitmez. Bunlara takılıp kalırsak ömrümüzü sıradan şekilde tüketiriz. Biraz daha başımızı dik tutalım, geniş ufuklara bakalım. Peygamberler bizi bu dünyada kaybolmaktan kurtaran kurtuluş halkalarıdır. Dünyanın altında kalmadan üzerinde onurlu şekilde var olalım. Milli değerlerimiz var. Dinimizin açık seçik birtakım hurafelerden uzak öğretisi var, fakültelerimiz var ama tüm bunlar arasında o duygu dünyamızın da hiç eksik olmamasını arzu ediyoruz" diye kaydetti.

Vali Şahabettin Harput da sempozyumda yaptığı konuşmada peygamber sevgisi ve mevlid-i şerifin önemine değindi. Uludağ Üniversitesi Rektör Vekili Esvet Açıkgöz de İlahiyat Fakültesi'nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2009 Perşembe 12:59:22
Güncelleme :16 Nisan 2009 Perşembe 13:26:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?