3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Plastik sektöründen ihracat atağı

Plastik ambalaj sektörü ihracatla büyümesini sürdürüyor. 2008 yılında yüzde 15 olan büyüme hedefini, global krize rağmen yüzde 4.1 büyüme ile kapatan sektör, 2009 yılında da global şartları da göz ününe alarak yüzde 5 büyüme hedefinde. Plastik ambalaj sektörü 2008 de direkt ve dolaylı olarak toplam 8 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaştı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası 31. Komite (Plastikçiler ve Kauçukçular) üyeleri, plastik ambalaj sanayicileri ile bir araya gelip sektörün meselelerini ele aldı. BTSO Meclis Üyesi 31. Komite ve PAGDER Bursa Şube Başkanı İlker Biliktü, komitelerinin bu yıl da aynı tempo ve hızla çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti. Biliktü, “Bu yıl komitemiz içinde olan kauçuk, plastik ambalaj ve pen konusunda faaliyet gösteren üyelerimizle ayrı ayrı çalışmalar yapacağız. Gündem belirleyip, sektörlerimiz için her platformda yerimizi alacağız. Ortaya konan fikir ve projelerin hayata geçirilmesi için her çalışmayı yapma gayretinde olacağız” dedi.

Komite üyelerine, sektörlerinin bir değerlendirmesini de yapan İlker Biliktü, sektörlerinin 2008 yılında krize rağmen yüzde 4.1 büyüme kaydettiğini, 2009 yılında ise yüzde 5 büyüme hedeflendiğini söyledi. Biliktü, “Plastik ambalaj sektörü 2008 yılında toplam 9.4 milyar dolarlık hammadde ve mamul ithalatı gerçekleştirmiştir. Buna karşın, 3.7 milyar doları dolaylı (tekstil, otomotiv sektörüne yapılan yardımcı malzemeler) olmak üzere toplam 8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmiştir. Toplam ithalat içinde 2.1 milyar dolarlık kısım mamul ithalatıdır. Bu rakamı toplam ithalat rakamından düştüğümüzde sektörümüz 7.3 milyar dolarlık hammadde ithalatı, 8 milyar dolarlık mamül ihracatı ile dış ticaret fazlası veren sektör konumuna gelecek. Sektörümüzdeki mamul ithalatını anti damping vergileri ile iç dinamiklere çekebilirsek sektörümüz çok daha rahat nefes alabilecektir” diye konuştu.

Plastik ambalaj ihracatının AB ülkelerinden ziyade Irak, Gürcistan, Rusya, Ukrayna, S.Arabistan, Güney Kore ve ABD ağırlıklı olduğunu vurgulayan Biliktü, “Bunun yanında Pakistan, Hindistan, Latin Amerika, Orta Afrika ülkeleri yeni pazarlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Plastik sektörünü ayakta tutan ambalajdır. Plastik sektörü içinde ambalajın toplamdaki payı yüze 40 dolayındadır. Sektörümüzün 2009 yılı iki aylık ihracatı 422 milyon dolara ulaşmıştır. Bunun içinde yeni dış pazarların payı büyüktür. Dolaylı ihracat rakamımız ise 1,5 milyar dolar civarında gerçekleşmiştir” diye bilgi verdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2009 Çarşamba 17:30:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?