3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Plastikte kalifiye eleman ihtiyacı var

lastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Bursa Şubesi Başkanı İlker Biliktü, yılda ortalama yüzde 15 büyüme gösteren plastik sektörünün her geçen yıl artan kalifiye eleman ihtiyacının yanı sıra, plastik ve ambalaj kimyasalları konusunda bilgili mühendislere de büyük ihtiyaç duyduğunu söyledi. 

Büyüme hızı bu kadar yüksek olan sektörlerinin, ihtiyacı olan mühendislerin yetiştirilmesi için üniversitelerde plastik ambalaj bölümlerinin açılmasını isteyen İlker Biliktü, "Kalifiye eleman konusunda 330 öğrenci kapasiteli PAGEV Gebze Plastik Anadolu Meslek Lisesi, 1000 öğrenci kapasiteli Halkalı Plastik Anadolu Meslek Lisesi ve 50 öğrenci kapasiteli Bursa Tophane Endüstri Meslek Lisesi'nde bir sınıf olmasına rağmen, sektörümüzün kalifiye eleman ihtiyacı karşılanamıyor" dedi. 

Biliktü, her yıl yüzde 15 oranında büyüyen plastik sektörünün gerek AB standartlarına ulaşmada gerekse, global rekabette daha farklı ve kaliteli ürünler sunabilmede plastik ambalaj kimyasalları konusunda bilgili mühendislere de acil ihtiyaç duyduğuna dikkat çekerek, "Bu sorunumuza üniversitelerimiz de el atmalı. Örneğin Bursa'da BTSO öncülüğünde kurulması planlanan vakıf üniversitesinde plastik ambalaj konusunda bir bölüm konulması sektöre büyük avantaj sağlayacaktır" diye konuştu. 

Plastik ambalaj sektörünün günlük yaşamın her alanında evimizde, işyerimizde, sağlığımızda hemen hemen bütün sektörlere hitap eden (inşaat-tekstil-gıda-otomotiv v.s.) bir sektör konumunda olduğuna dikkat çeken PAGDER Bursa Şube Başkanı İlker Biliktü, "Sektörümüz her ne kadar ana sektör konumunda olmasa da, bütün sektörlerde yerini almaktadır. Bunu, sektörümüzün direkt ve dolaylı olarak yaptığı ihracattan da görmek mümkün. Sektörümüz 2006 yılında direkt olarak 2,1 milyar dolarlık ihracat yaparken, dolaylı yoldan yapılan ihracat ile toplam 5,6 milyar dolarlık rakama ulaşmıştır. Buda Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 6'sına denk geliyor. Bu rakamlar sektörümüzün çok ciddi potansiyel olduğunu açıkça ifade etmekle birlikte, dikkate alınması gereken bir sektör olduğumuzun göstergesi" dedi. 

Türkiye olarak, plastik üretimi açısından Avrupa Birliği ülkeleri arasında 6. sırada yer aldığımızı, 9 yıllık kalkınma planı doğrultusunda, 2014 yılında Türkiye'nin Almanya ile birlikte Avrupa'nın en büyük plastik üreticisi ülke konumuna gelmeyi hedeflediğini vurgulayan Biliktü, "Bu anlamda daha hızlı gelişmek için sorunların giderilmesi gerekli. Şu anda hissedilen bir altyapı eksikliği sorunu söz konusu. Bunların başında yerli hammadde temininin yeterli kapasiteye ulaştırılması ve kalifiye eleman gibi sorunlar gelmektedir" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 17 Mart 2007 Cumartesi 12:27:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?