10
Mayıs
2025
Cumartesi
BURSA

Polisten kriminal atak

Amerikan Soruşturma Bürosu FBI’ın yanısıra İngiltere ve Rusya’daki istihbarat birimlerinin adli tıp uzmanlarının yardımıyla kullandıkları ’Yüzün yeniden yapılandırılmasıyla kimlik tespiti’ uygulaması, İstanbul Adli Tıp Kurumu uzmanı Dr. Sadi Çağdır tarafından Bursa Polisi’ne de anlatıldı.

Türkiye’de bu teknikle 15 meçhul kafatasından kimlik tespiti yapan Dr. Sadi Çağdır, Bursa Polisi’ne teorik ve uygulamalı olarak tekniği anlattı.


Bursa Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü tarafından organize edilen seminer Tübitak konferans salonunda yapıldı. Adli tıp uzmanları, kriminal polisler ve polis müdürlerinin de katılımıyla yapılan seminerde yeniden yüzlendirme (Facial Reconstruction) tekniği hakkında bilgi veren Adli TIp uzmanı Dr. Sadi Çağdır, "Kimliği belli olmayan cesetlerde kafatasının yeniden yapılandırmasıyla ortaya çıkan sistem sayesinde, kimlik tespiti yapılabiliyor. Yeniden yüzlendirme, iskeletlerde kafatası ve kemikler üzerinde incelemelerle başlıyor. Kişinin yaş ve cinsiyeti ile ona uygun doku kalınlıkları belirleniyor. Kafatasındaki belli noktalarda çamur parçaları yerleştiriliyor. Her insanda farklı olan göz oyukları, alın, burun perdesi basit hesaplarla netleştirilerek yüzün yaşına ve cinsiyetine uygun son hali veriliyor" dedi.

10 yıldır çalışma yaptığını ancak Türkiye’de son 2 yılda çalışmaların yoğunlaştığına dikkat çeken Çağdır, "Fethiye’de belediye işçileri kanalizasyon çalışması yaparken bir kafatası buldular. İki hafta süren çalışmayla kafatasına yeni bir yüz yaptık. Yeniden yüzlendirilen kafatasının fotoğraflarını çekip adli kurumlara teslim ettik. Emniyet yetkilileri kayıp olarak bildirilen kişilerin fotoğraflarıyla yeniden yüzlendirilen kafatasının fotoğraflarını karşılaştırarak kemiklerin yıllar önce ortadan kaybolan Yadigar Küçükçakıcı’ya ait olabileceği ihtimalini değerlendirmeye aldı. Kemiklerden alınan DNA ile Yadigar Küçükçakıcı’nın akrabalarından alınan DNA örnekleri karşılaştırıldı ve sonuçlar yüzde yüz birbirini doğruladı" diye konuştu.

Bursalı polislere teorik bilgilerin yanısıra, bir kafatası üzerinde bir yüzü yeniden yapılandıran Çağdır, işin pratiğini de göstermiş oldu. Adli tıp görevlileri ve polisler de akıllarında kalan soru işaretlerini Çağdır’a sorarak giderdiler.

bursa
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2004 Çarşamba 12:40:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet kahraman IP: 95.9.149.xxx Tarih : 19.11.2011 17:49:01

merhaba hocam ben polis okulu öğrencisiyim bu sene olay yeri inceleme dersinde yeniden yüzlendirme konusunu aldım ama bilgi bulmada zorlanıyorum mümkünse bana ayrıntılı bi döküman göndere bilirmisiniz teşekkürler