4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Recai Kutan'ın Bursa ziyareti

Eski Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, Ergenekon davasındaki hakim ve savcı kadrosunun yerlerinin değiştirilmemesi gerektiğini söyledi. Kutan, CHP'nin de askerlere sivil yargının yolunu açan kanunla ilgili çelişki içerisinde hareket ettiğini belirtti.

Eski Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, birtakım ziyaretler için geldiği Bursa'da parti teşkilatıyla bir araya geldi. Kutan sabah kahvaltısı sırasında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Ergenekon davasının soruşturmanın başladığı zamanki savcılarla devam etmesinin daha doğru olacağını belirten Kutan, "Anayasa'da savcıların kendi rızaları olmadığı müddetçe yerlerinin değiştirilmeyeceği hükmü açıkça yer almıştır. Başlamış olan Ergenekon davası kesintiye uğramadan sonuna kadar gitmelidir.

Hükümet ile o kurum arasındaki itilaf mutlaka giderilmelidir. Ergenekon'da Anayasa'nın gereği ne ise o yerine getirilmelidir. Bazı tenkitler yapılmış olmasına rağmen, Ergenekon davasının her halükarda sonuçlanması Türkiye için yeni ve güzel bir imkandır. Ortaya çıkan bazı deliller, ki zaman içinde bazı ilave edilmiş deliller de ortaya çıkıyor, bu geçmiş dönemde nasıl Anayasa dışı teşebbüsler olduğunu ortaya koymuştur. Ülkenin de tekrar cuntalara, yolsuzluklara muhatap olmaması bakımından bu meselenin mutlaka sonuçlandırılması gerekiyor. Şimdi bir ekip bunu incelemeye başlamış. HSYK, bunların yerini değiştirecek gibi bir niyet basında yer aldı. İnşallah yanlıştır, yanlış olduğu şuradan da belli. Adalet Bakanlığı'nın bu konuda yaptığı açıklama var. Dolayısıyla biz diyoruz ki bu fevkalade yanlış olur. Katiyen bir değişiklik olmamalı. Mevcut olan hakim ve savcı kadrosu aynen korunmalıdır" dedi.

Askerlere sivil yargılamanın yolunu açan kanun hakkında da açıklamalarda bulunan Kutan, "Bu konuda CHP tam bir çelişki içerisindedir. Yasa Meclis'te müzakere edildiği zaman CHP'den şu anki tavrına benzer bir tavır görmedik. Yani neredeyse onların desteği ile böyle bir yasa çıktı. Gayet tabii diyelim ki Silahlı Kuvvetler bünyesinde tamamen Silahlı Kuvvetler'i ilgilendiren yasa dışı bazı eylemler var ise bunların askeri mahkemede görülmesi normal. Ancak bu sınırlar dışında yasa dışı bazı eylemlerin, askerler tarafından bile yapılmış olsa sivil mahkemelerde yargılanması gerektiği kanaatindeyiz.

Dolayısıyla biz bu yasanın Türkiye'nin ihtiyaçlarına cevap vereceği kanaatindeyiz.Türkiye'de siviller de zaman zaman, özellikle fevkalade dönemlerde askeri mahkemelerde yargılandı. Mesela ben de arkadaşlarım da 1980 askeri müdahalesinin ardından askeri mahkemede yargılandık. Dolayısıyla böyle bir yargılanmanın ne anlama geldiğini de iyi bilenlerden birisiyiz. Dolayısıyla bu yasa bize göre uygundur. Ve CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne müracaatının, Anayasa Mahkemesi tarafından müspet karşılanmamasını canı gönülden temenni ediyoruz" diye konuştu.
Kutan, imam hatip ve meslek liselerindeki katsayı eşitsizliğinin ortadan kaldırılmasıyla alakalı uygulamanın sevindirici olduğunu da sözlerine ekledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2009 Cumartesi 14:40:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?