3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Robot cerrahlar geliyor!

ROBOT CERRAHLAR YOLDA

9. Ulusal Hepatopankreatobiliyer Cerrahi Kongresi, yurt içinden ve yurt dışından gelen 77 uzmanın katılımıyla Bursa'da başladı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Arıoğul, en kısa zamanda ameliyathanelerde robot cerrahların devreye gireceğini söyledi.

Hepatopankreatobiliyer (HPB) Cerrahi'nin birçok güncel meselelerinin ele alınacağı kongre, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadık Kılıçturgay'ın başkanlığında Almira Otel'de başladı. Yurt içinden ve yurt dışından 77 uzmanın katıldığı kongrede, 57 tebliğ sunulacak. 4 gün sürecek kongrenin sonunda tertiplenecek gala gecesinde en iyi tebliğe 5 bin TL ödül verilecek.

Her bildirinin en az 4 hoca tarafından değerlendirileceğini belirten Dekan Sadık Kılıçturgay, kongrede karaciğer, kist hidatik, transplantasyon, pankreas gibi konuların değerlendirileceğini belirterek, kongreye katılan bilim adamlarına teşekkür etti.

Türk Hepatopankreatobiliyer Derneği Başkanı Dr. İbrahim Astarcıoğlu, cerrah merkezinin azlığı sebebiyle cerrah konusunda sıkıntı çekildiğini belirterek, genel cerrahi eğitimleri veren merkezlerin sayısının artırılması gerektiğini dile getirdi. Kongreye iştirakin az olmasının kendisini üzdüğünü söyleyen Astarcıoğlu, "Bu kongre cerrahlar için çok yararlı olacak. Ancak kongrenin ilk gününe ilginin az olduğu görüldü. Cerrah sayımız az. Türkiye'nin bazı bölgelerinde cerrahi eğitim merkezleri var ama bu

yeterli değil. Cerrahların iş yükü bir kez daha gözden geçirilmeli" dedi.

UÜ Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz ise kongrede emeği geçen herkese teşekkür etti. Kongrenin açılış konferansında konuşan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bİlim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Arıoğul, sağlık alanında geleceğe yönelik tahminler yapmak için ekonomik analizlerin doğru yapılması gerektiğine dikkat çekti. Sağlıkçıların kendi doğrularını söylemelerinin yeterli olmadığını kaydeden Arıoğul, yetkililerin meseleleri iyi algılamasının önemli olduğunu belirtti.

 

"ROBOT CERRAHLARI AMELİYATHANELERDE GÖREBİLİRSİNİZ"

Tıp alanında robot cerrahların yakın bir zamanda ameliyathanelerde görüleceğini söyleyen Arıoğul, sanal teknolojilerin artık gerçeğe dönüştüğünü vurguladı. Arıoğul, "Teknoloji her alanda geliştiği gibi sağlık alanında da sürekli değişiyor. Cerrahların ameliyathane esnasındaki hareketleri, bilgisayarlara programlandırılmaya başladı. Cerrah robotlar, yakında ameliyathanelerde devreye girebilir. Cerrahlar böyle bir robot ortaya çıkarsa ne olacak? Robotlar ile cerrahların gelecekteki konumları ne olacak?

Bunu zaman gösterecek" şeklinde konuştu.

Moleküler tıbbın inanılmaz bir şekilde geliştiğini belirten Arıoğul, "Pahalı yatırımlar gerektirmeyen moleküler tıbbı yok saymak mümkün değil. Ama şunu söyleyebilirim: Moleküler tıp teknolojisi, kendi kendine karar verebilen robotları bile işsiz bırakabilir" ifadelerini kullandı.

ROBOT CERRAHLAR YOLDA
ROBOT CERRAHLAR YOLDA
İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2009 Perşembe 16:27:03
Güncelleme :12 Kasım 2009 Perşembe 17:17:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?