7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Roma Tiyatrosu TÜRSAB'ı bekliyor

Bursa'nın 4 medeniyete başkentlik yapan ilçesi İznik'te, büyük bir kısmı sağlam olan 3 bin yıllık Roma Tiyatrosu'nun restorasyonu için Kültür Bakanlığı ile TÜRSAB'ın harekete geçmesi istendi. 

İznik Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz, 30 yılı aşkın süredir senede 20 gün yapılan arkeolojik kazıların 2 yıldır bakanlık izin verilmediği için yapılmadığına işaret ederek, "Bu 3 bin yıllık tarihi Roma Tiyatrosu'nun büyük bir özelliği var. Düz alanda büyük emek harcanarak inşa edilen ve devasa mermer bloklara sahip olan tiyatronun alt ve orta kısımları büyük bir sağlamlıkla ayakta duruyor. Oturma kısımlarının temizlenip elden geçirilmesi ile mekan ilk günkü gibi kullanılabilir. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, 2 yıl önce ilçemizi ziyaretinde Kültür Bakanlığı'nın müsaade etmesi halinde tiyatronun restorasyonunu üstlenebileceklerini belirtti. Tiyatroda 30 yılı aşkın süredir çok yavaş bir şekilde yapılan arkeolojik kazılarda 2 yıldır bakanlık izin vermediği için yapılmıyor. Bu tiyatronun restorasyonu Kültür Bakanlığı ile TÜRSAB arasında yapılacak bir protokol ile çok kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Antalya Aspendos Antik Tiyatrosu gibi bu alan da çok rahat bir şekilde yeniden aktif hale getirilebilir. İznik turizmi için büyük bir önem taşıyan bu restorasyonun gerçekleştirmesi için Bursa Valiliği, Kültür Bakanlığı ve TÜRSAB yetkililerine bir daha da çağrıda bulunuyorum" dedi. 

Bursa Valiliği'nin, TÜRSAB ile birlikte başlatmayı planladığı 'Kuruluştan Kurtuluşa Tarih ve Kültür Turu' bilgilendirme gezisi için ilçeye gelen seyahat acentaları ve devlet yetkililerine çağrıda bulunan Başkan Kadri Eryılmaz, "İznik her karışı tarih kokan bir şehir. Çünkü 4 büyük medeniyetin başkentliğini yapmış. Tarih güzelliklerinin yanı sıra tabiat harikası olan bu şehirde, tarihi Roma Tiyatrosu'nun restorasyonu TÜRSAB'a yakışır harika bir çalışma olacaktır. Bu kültür turu projesi kapsamında bu konuya yeniden kamuoyunun bilgisine sunuyorum" diye konuştu. 

Roma Tiyatrosu'nun bazı büyük taşlarının İznik Surları'nın güçlendirilmesi sırasında kullanıldığı da biliniyor. Bu arada çetin savaşların yaşandığı İznik'te tiyatrodaki arkeolojik kazılarda çeşitli dönemlere ait insan iskeletlerine de rastlanıyor.
Tarihi tiyatroda gece bekçisi bile bulunmaması sebebiyle duyarsız vatandaşlar barbekü yaparken, gençler de tarihi taşların üzerine sprey boya ile isimlerini yazmaktan geri kalmıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2008 Pazar 16:46:08
Güncelleme :9 Kasım 2008 Pazar 16:51:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?