4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

'Ruhsal destek istasyonları olmalı'

Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Dr. Şeref Özer, ekonomik krizlerin doğal afetlere benzediğini ifade ederek, bu dönemlerde devlet eliyle ruhsal destek istasyonları kurulması gerektiğini söyledi.

Türkiye Psikiyatri Derneği'nin geliştirdiği 'Krize Ruhsal Destek Projesi', Nilüfer Belediyesi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ve Ana Bilim Dalı ile Bursa Tabip Odası iş birliğiyle Basın Kültür Sarayı Uğur Mumcu Salonu'nda başladı. İki gün sürecek etkinlikler öncesi açıklamalarda bulunan Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Dr. Şeref Özer, kriz dönemlerindeki en büyük problemlerden birinin insanın ruh sağlığının bozulması olduğunu belirterek, "Yapılan bilimsel araştırmalara göre, kriz dönemlerinde insanlarda görülen ruhsal hastalıklar 2-3 kat artabilmektedir. Ciddi problemlere yol açabilecek bir olay olduğu için daha başlangıcından itibaren kamuoyunu ve hükümeti uyarmak üzere bu konuda çalışmalara başlamıştık.

Çalışmalar çerçevesinde başladığımız seminerlere sanayinin yoğun olduğu ve en çok işsizliğin yaşandığı Bursa'da start verdik. Kriz dönemlerinde düzenli işe sahip olan insanlar işini kaybedince psikolojik sıkıntıya giriyor. İnsanlar ile karşılaşmak istemiyor. Çocuğunun yüzüne bakamıyor. Önce gelecek kaygısı ve anksiyete bozuklukları ortaya çıkıyor. Uykusu bozuluyor. Ciddi kaygılar duymaya başlıyor. Toplumdan koparak içine kapanmaya başlıyor. Yemeden içmeden kesiliyor ve depresyon ortaya çıkabiliyor. Yani kriz dönemlerinde en çok ortaya çıkan psikiyatrik rahatsızlıklar kaygı bozuklukları ve depresyondur" dedi.

"RUHSAL DESTEK İSTASYONLARI KURULMALI"
Bu dönemlerde intihar olaylarının artabileceğini de vurgulayan Özer, "Alkol ve uyuşturucu madde kullanımında bir yaygınlaşma ve artış görebiliyoruz. Bunların hepsi ciddi toplumsal meselelerdir. İnsanlar arası iletişimin çok bozulduğunu, şiddetin ve saldırgan davranışların arttığını görebiliyoruz. Hepsi de ciddi sorunlara ve sonuçlara yol açabileceği için mutlaka önlem alınması gerekiyor. Bunun en başından itibaren bu anlamda krizi bir deprem, yangın ve sel gibi doğal afetlere benzetebiliriz.

Deprem dönemlerinde nasıl birçok deprem alanı kurulduysa kriz dönemlerinde de ruhsal destek istasyonlarının kurulmasını öneriyoruz. İnsanlar işten atıldığı için hekime dahi gidemiyor. Bu sebeple ruhsal destek istasyonlarının ücretsiz ve kolay ulaşılabilir olması ve devlet eliyle yapılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Toplantının açılış bölümünde konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise, işsizlik oranlarının hızla arttığını kaydederek, krizin her geçen gün daha derinden etkilediğini belirtti. Bozbey, böyle bir ortamda Türkiye Psikiyatri Derneği'nin düzenlemiş olduğu çalışmanın sosyal sorumluluk anlamında çok önemli olduğunun altını çizdi. Proje çerçevesinde iki gün boyunca konunun uzmanları tarafından bilgilendirme toplantıları yapılacak.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2009 Perşembe 15:41:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?