8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Rüzgar enerjisine yatırım

Bursalı sanayiciler farklı alanlarda değişik yatırımlara yöneliyor. Bursalı 4 müteşebbis Türkiye'nin en çok rüzgar alan bölgelerinden Bandırma'da 10 rüzgar santrali ile 25 megawat gücünde elektrik enerjsi üretecek tesis kuruyor.

Akaryakıt ticareti ile uğraşan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İlhan Parseker, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı müteahhit Ali Hazır ve Meclis Üyesi turizmci Metin Ceylan ve tekstilci İrfan Acarsoy, Alman firması Nordex'den 10 rüzgar santrali sipariş etti. Her biri 2.5 megawat kapasiteye sahip rüzgar santrallerinin 2009 Temmuz ayında Türkiye'de olması planlanıyor.

İlhan Parseker, Balıkesir'in Bandırma ilçesinin Bursa'ya en yakın yoğun rüzgar alan bir bölge olduğuna dikkat çekerek, "Bandırma'da rüzgar santrali lisansı olan bir şirketi satın alarak işe başladık. Daha sonra Bandırma'nın Çarıkköy mevkiinde santralin kurulacağın 250 dekarlık bir alanı satın aldık. Alman Nordex firması ile anlaşarak her biri 2.5 megawatt gücünde 10 rüzgar santralinin siparişini verdik. 30 milyon dolarlık yatırım için Türk bankası ile kredi görüşmemiz kriz nedeniyle sekteye uğradı. Almanya'nın yarı resmi bir kurumu projeyi finansal anlamda destekliyor. Buradan onay çıktığında rüzgar santralininin üretimi başlayacak.

10 yıl içerisinde kendisini amorti edecek bir yatırım. Bandırma'da Türkiye genel elektrik şebekesine bağlantı imkanı da bulunuyor. Böylece Türkiye'nin artan elektrik enerjisi ihtiyacını dışa bağımlı olmaktan kurtarma anlamında önemli bir yatırım gerçekleştireceğiz. Hükümetimizde rüzgardan elektrik enerjisi üretimini destekliyor. Son dönemde imalat sanayindeki kapasite kullanımının azalması ile birlikte elektrik tüketiminde yüzde 6 lık bir azalma görülmekle birlikte, rüzgardan elde edilecek enerji, doğalgaz gibi ithalata bağlı elektrik üretimine göre daha ekonomik olacak" diye konuştu.

Türkiye'nin rüzgar enerjisine yönelmekle birlikte dünya çapındaki rüzgar santrali üreticilerinin işlerinde ciddi bir canlanma meydana gelirken, firmalarda 6 ay ile 1 yıl sonrasına gün veriyorlar. Bu arada yerli firmalar da rüzgar santrali üretimi ile alakalı çalışmalarını hızlandırdılar. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na yapılan 78 bin megavatlık rüzgar santrali başvurusu, makine üreticilerini de bu sahaya girmeye teşvik ediyor. Söz konusu başvurulardan sadece 10 bin megavatına izin çıkması durumunda Türkiye'nin yaklaşık 4 bin türbine ihtiyacı olacağı tahmin ediliyor. Bursa'da bir makine üreticisinin de yabancı ortaklıkla, verilecek lisanslar rüzgar santrali üretimini planladığı öğrenildi.

Balıkesir'in Bandırma ilçesi, Çanakkale, İzmir ve Manisa'da faaliyette olan rüzgar santrallerinin sayısı her geçen gün artıyor. 10 bin megawattlık rüzgar santralinin kurulması durumuna ortaya çıkacak türbin talebi 4 bin adedi bulması bekleniyor.

iha
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2008 Pazar 14:28:57
Güncelleme :21 Aralık 2008 Pazar 14:37:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?