3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

'Sağlık personelinin hakları geri gitti'

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sağlık alanında yapılan reformların, sağlık çalışanlarının mevcut haklarını iyileştirmek yerine daha da geriye götürdüğünü söyledi.

Türk Sağlık-Sen Bursa Şubesi tarafından Uludağ Büyük Otel'de düzenlenen konferansta, sendika üyelerine sağlıkta dönüşüm programı ve aile hekimliği hakkında bilgi verildi. Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sağlıkta dönüşüm programıyla, sistemdeki bazı eksiklikler yüzünden sağlık çalışanlarının mevcut haklarının geriye gittiğini ileri sürdü.

Sağlık kuruluşlarının tek çatı altında toplandığını hatırlatan Kahveci, "Sağlık kuruluşlarının birleştirilmesi ilk dönem itibariyle bazı sıkıntıları beraberinde getirdi, ancak şu an itibariyle sistem oturdu. Yani sağlık kurum ve kuruluşları Sağlık Bakanlığı bünyesinde tek elden planlanıp yürütülüyor. Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur birleştirildi. Bunun çok ciddi sancı ve sıkıntıları oldu. Bu reformla ilgili çekincelerimizi ortaya koymuştuk. Ama maalesef bu çekincilerimizin bir kısmı kanuna eklendi, bir kısmıysa kanunun dışında kaldı. Reform adı altında yapılan değişim, dönüşüm aslında mevcut hakların ileriye götürülmesi değil, çalışanların haklarının geriye götürülmesi olarak tezahür etti" dedi.

Kahveci, aile hekimliği konusunda da bilgi verdi. Uygulamada bazı eksikliklerin bulunduğuna dikkat çeken Kahveci, sağlık çalışanlarının birçok sıkıntıyla karşı karşıya kaldığını belirterek şunları söyledi: "Aile hekimliği uygulamasına ülkemiz bu iktidarla beraber girdi. Mali ve insan kaynakları açısından bu sistem desteklenmedi. Geldiğimiz noktada da fatura sağlık ocaklarına kesildi. Şimdiyse 30 ilde aile hekimliği uygulaması yürürlüğe girdi. Birçok eksikliği var. Hala birçok noktada çalışanların itirazı var. Çünkü sözleşmeli çalışmayı esas alıyor. Aile hekimleri görevlerini yaparken ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalıyor. Bursa'da yürürlüğe girecek aile hekimliği uygulamasıyla ilgili çalışanları bilgilendirmek için bu konferansı düzenliyoruz. Ayrıca sendika olarak işyeri temsilcilerimiz ve yöneticilerimizi eğitim programına aldık."

Bilgilendirme toplantısına Türkiye Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız'ın yanı sıra Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Sefer Aycan, İl Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik ve sendikanın Bursa yöneticileri de katıldı.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, 1 Mayıs kutlamalarının Taksim'de yapılması için ısrar edilmesine bir anlam veremediğini ancak bunun engellenmesini de doğru bulmadığını söyledi.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Türk Sağlık-Sen Bursa Şubesi tarafından Uludağ Büyük Otel'de düzenlenen toplantıda, İhlas Haber Ajansı muhabirinin 1 Mayıs'ın tatil edilmesi ve bazı sendikalarının kutlamaları Taksim'de yapmak istemesiyle ilgili sorusunu yanıtladı. Akyıldız, hükümetin 1 Mayıs'ı tatil etme kararını olumlu karşıladıklarını, Türkiye Kamu-Sen olarak bunu yıllardır savunduklarını hatırlatarak, bugünün çalışanlar açısından fırsata dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

Akyıldız, bazı konfederasyonların kutlamaları Taksim'de yapmak için ısrar etmesini anlamlı bulmadığını belirterek, "1 Mayıs'ın çalışanların bayramı olarak, çalışma bayramı olarak kutlanması gerekir. Türkiye Kamu-Sen olarak biz bunu yıllardır söylemekteyiz. Kamu çalışanlarının haklarının geliştirilmesi, sorunlarının tartışılması, huzur ve refah içerisinde yaşamaları için gerekli ortamın sağlanması konusunda bugünü önemli bir fırsat olarak değerlendirmek lazım. Bu şekilde kutlanması gerektiğini ifade ediyorduk. Siyasetin 1 Mayıs'ı tatil etmesini olumlu karşılıyoruz. Kutlamaların Taksim'de yapılması konusunu çok anlamlı bulmuyoruz ama kutlamaların Taksim'de yapılmasının engellenmesini de çok anlamlı bulmuyoruz. Çünkü kutlamada yasak olmaz. 'Şu alanda kutlanacak, bu alanda kutlanmayacak' gibi yasaklarla ortaya çıkacak bir değerlendirmeyi Türkiye Kamu-Sen olarak doğru bulmuyoruz.

1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması hafızalarda çok iyi yer bırakmadı. Maalesef burası çatışmaların zemini olmuştur. Üzücü olaylar yaşanmıştır. Bu nedenle bu sene Taksim konusunda ısrar edilmemesini, ısrar edilmemesi halinde de ciddi bir kamuoyu desteğinin oluşabileceğini, bu destekle 1 Mayıs'ın Türkiye'nin her tarafında kutlanabileceğini, müteakip yıllarda ise Taksim'de de kutlanabileceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de kutlamaların her yerde yapılabileceğini, her şeyden önemlisinin 1 Mayıs'ın bayram havası şeklinde geçmesi olduğunu vurguladı. Taksim ısrarını anlamlı bulmadığını ifade eden Kahveci, "1 Mayıs, emek ve dayanışma günü olarak tatil edildi. Dünyanın birçok ülkesinde de bugün tatil olarak kutlanıyor ama belli bir yere odaklanmanın çok da anlamı olduğunu düşünmüyorum. Sonuç itibarıyla bugünün çalışanlar için tatil olması güzel. Bugün bir bayram havasında kutlanmak
isteniyorsa, bu her mekanda yapılabilir, dolayısıyla Taksim ısrarını çok doğru bulmuyorum" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2009 Cumartesi 17:08:21
Güncelleme :11 Nisan 2009 Cumartesi 17:12:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?