3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Sağlıkta zamanla yarış

Sağlık Bakanlığı tarafından Bursa'ya tahsis edilen hava ambulansı, acil vakaların hastaneye ulaşmasında zaman kaybını önleyecek.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, helikopter ambulansın çevre il ve ilçelere de hizmet vereceğini söyledi.
Afet Yönetim Merkezi'nde faaliyet gösterecek olan ve dün akşam saatlerinde Bursa'ya gelen hava ambulansı kamu oyuna tanıtıldı.

EC-135 tipi hava ambulans helikopteri her uçuşunda 2 pilot, 1 hekim ve 1 sağlık personeli görev alacak. Eksi 35 dereceden artı 50 dereceye kadar hava sıcaklığında hizmet verebilecek kapasitede olan helikopterin havada kalma süresi ise 3 saat. Saatte 260 kilometre ulaşım imkanı sunan helikopter, Bursa'nın ilçeleri başta olmak üzere Bilecik, Yalova, Balıkesir ve Kütahya ile Domaniç'teki olaylara müdahele edebilecek.

"HELİKOPTER ZAMAN KAYBINI ÖNLEYECEK"
Bugün faaliyete geçen helikopterde incelemelerde bulunan Bursa Valisi Şahabettin Harput, Sağlık Bakanlığı ile uzun süren görüşmelerin ardından Bursa'nın hava ambulansına kavuştuğunu söyledi. Sağlığın insanın en kıymetli varlığı olduğunu kaydeden Harput, hava ambulansının en kısa sürede hastaneye ulaştıracağını dile getirdi. Harput, "Özellikle acil müdahele hususunda doktora veya sağlık kurumlarına ulaştırmada zaman çok önemli. Ambulans helikopterinin asıl önemi burada başlıyor. Acil vakaların yekili mercilere ulaştırılması noktasında önemli unsur olan hava ambulansı, başta Bursa ve ilçeleri olmak üzere Bilecik, Balıkesir, Bandırma, Yalova ve Domaniç'te hizmet verecek. Gerektiği durumlarda ambulans 2 hastayı da sağlık kuruluşlarına ulaştıracak" diye konuştu.

Hava ambulansı sayesinde doktoru hastanın ayağına götürdüklerini belirten hava ambulansı doktoru Yalçın Yıldız, helikopterin gerekli izinler alındığı takdirde trafik kazalarının yaşandığı olay yerlerine inme imkanının olduğunu kaydetti. Gündüz uçuşları yapabilen helikopterin gece uçuş yapmasının yasak olduğunu kaydeden Yıldız, "Helikopter, doktoru hastanın ayağına götürüyor. Tam donanımlı ekipmanımızla gündoğumundan gün batımına kadar hizmet vereceğiz. Hava ambulansı hasta ve hastane arasında aracı olarak görülmemeli. Hastalara anında mühadahele de yapacağız. Gerekli izinler alınırsa karayollarına da inerek hastayı gerekli sağlık kuruluşlarına ulaştırabiliriz" dedi.

Konuşmaların ardından Vali Harput, helikopter hakkında teknik bilgiler verdi.
Yetkililer, hava ambulansının gece uçuş yapma izni ve imkanının olmadığını bildirdiler. Helikopter hakkında pilotlardan bilgiler alan Vali Harput, pilot koltuğuna geçerek fotoğraf çektirdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2009 Perşembe 14:36:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?