4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

'Sanayiciler krizi fırsata çevirmeli'

Rumelili Sanayici İşadamları Derneği (RUMELİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, ekonomik kriz sebebiyle sanayicilerin yeni alternatif yolları aradığını belirterek, "Avrupa'daki firmalar üretimi durdurdu. Türkiye'yi dış pazarda büyük fırsatlar bekliyor" dedi.

Türkiye sanayisinin 2009 yılı ilk 3 ayındaki olumsuz havanın nisan ayından itibaren yavaş yavaş yok olmaya başladığını belirten Vehbi Varlık, sanayicilerin krizle kendi durumunu görme fırsatı bulduğunu ifade etti. Sanayicilerin kendisini toparlamaya başladığını söyleyen Varlık, Avrupa pazarına açılmasının önemli bir adım olacağını dile getirdi.

Varlık, "Krizin başladığı 2008 yılının son döneminden bugüne kadar uzun zaman geçti. Bence telaşe atlatıldı. Herkes kendini toparladı. Eksikliklerini gördü ve tedbirlerini aldı. Artık daha çok üretim yapmalıyız. Bütün mesele bunların tamamını satmaya geldi. Avrupa'daki krizin ardından yabancı firmalar üretim yapmayı durdurdular. Türkiye'yi yakın 'Çin' olarak görüyorlar. Türkiye'yi üretim üssü olarak görüyorlar. Artık Türkiye'deki sanayici firmalar, Avrupa'ya gözünü dikmelidir. Türk cumhuriyetleri ve Balkanlar olmak üzere dış pazarda büyük fırsatlar var. Bütün mesele hareket etmekte" diye konuştu.

Türk sanayicilerinin yurt dışına yönelmesinin vaktinin geldiğini kaydeden Varlık, "Kriz saldırısından savunmaya geçtik. Kendi içimizde düzenlemeler yapmaya çalışıyoruz. Artık hücum etme zamanı geldi. Artık ihracata yönelme vakti geldi.

Rakamlarımız da oldukça düşmüştü. Herkes üzerine düşeni yapmalı. Artık sanayicimiz, temkinli hareket ediyor. Çılgınca yatırım yapma zamanı geçti. Sanayiciler artık yatırımlarını planlı yapıyor. 2009'un sonuna kadar büyük ölçüde bir yatırımın olacağını sanmıyorum. İyileştirme yatırımlar olacaktır. Yeni yatırımlar için 2010'u beklemeliyiz. Biz şu an dereyi geçmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2009 Cuma 12:09:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?