2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Sanayicilerin elektrik isyanı

SANAYİCİLERİN ELEKTRİK İSYANI

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD) Başkan Yardımcısı İbrahim Öztürk, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) tarifelerle ilgili yaptığı değişikliğin sanayii ve dolayısıyla ülke ekonomisini olumsuz etkileyeceğini belirterek, bu uygulamanın derhal durdurulmasını istedi.

EPDK'nın 28 Aralık 2010 tarihli toplantısında, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren uygulanması kararlaştırılan 2011 yılı faaliyet bazlı tarife tablosunun güncellendiğini ve yeni mablağların ilgili taraflara iletildiğini aktaran DOSABSİAD Başkan Yardımcısı İbrahim Öztürk, "EPDK'nın bu yürütme kararı, Türkiye'nin refah seviyesinin yükselmesini engeller; bunun için derhal durdurulmalıdır" dedi.

Öztürk, yeni tarife ile başlayan kaosun özellikle "normal sanayi tarifesi" üzerinden elektrik tüketen sanayicinin rekabet şansını, istihdam gücünü ve genel olarak ülke ekonomisini büyük ölçüde etkileyeceğini söyledi

Son düzenleme ile özel firmalardan daha uygun rakamlara elektrik elde edebilen sanayicilerin artık bu avantajdan yararlanamayacağını kaydeden Öztürk, "Hatta karara göre, özel firmalardan elektrik almaya devam etmeleri durumunda dağıtım firmalarından pahalıya elektrik tüketmiş olacaklar" diye konuştu.

"DAĞITIM FİRMALARINA AVANTAJ SAĞLANDI"

"Yürütme kararı ile açıklanan ve sadece özel tedarikçiler için eklenen 'kayıp', ağırlıklı olarak Güneydoğu'da ödenmeyen elektrik faturalarından kaynaklanıyor. Bunun özel tedarikçilere yüklenmesi, özel tedarikçilere, sanayi statüsündeki firmalara elektrik satışını kesmiş durumdadır. Aslında fonsuz tarifeye bakıldığında elektriğe zam olmaması, ancak elektrik birim fiyatının geri çekilip dağıtım, iletim ve perakende satış hizmet bedelinin yükseltilmesi sadece dağıtım firmalarına verilen bir avantajdır" diye konuşan İbrahim Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslında dağıtım firmalarından özelleştirme ihalesine katılıp da kazanamayan firmalar bu avantajı bilselerdi ihaleyi almak için acaba daha fazla meblağlar teklif ederler miydi? Bu soruyu sormadan yapamıyorum kendime. Bu vesile ile devlet daha çok gelir elde edebilecek iken sonradan böyle bir avantajın çıkması düşündürücü."

"REKABET KURULU GÖZDEN GEÇİRMELİ"

Rekabet Kurulu'nun bu durumu gözden geçirmesini isteyen DOSABSİAD Başkan Yardımcısı İbrahim Öztürk, "Bir yerde kayıp kalemini tüketicilerine yansıtmakla yükümlü özel tedarikçiler, diğer yandan da kayıp kalemini tüketicisine yansıtmayacak olan dağıtım şirketleri var. EPDK'yı şikayet edecek bir üst kurul olmadığından Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Önder Karaduman'ın Başbakanımız ile görüşme isteğine gönülden katılıyor ve sanayiciler olarak göreve hazır olduğumuzu da bildirmek istiyorum" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2011 Perşembe 16:27:00
Güncelleme :21 Ocak 2011 Cuma 01:30:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?