4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Sayaç değişimine tüketicilerden tepki

Alternatifsiz hizmet satan Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ), Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) ile Bursagaz'ın, 10 yılı geçen sayaçları değiştirmesine tüketiciler tepki gösteriyor.

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, tüketicilerin bilgilendirilmeden ve iradeleri dışında yeni sayaç almaya zorlanmalarının hukuki bir dayanağı bulunmadığını söyledi.

Dernek merkezinde bir basın toplantısı düzenleyen Yılmaz, "Kurumların sayaç değişimine dayanak olarak gösterdikleri yasa ve yönetmelikler, değişimi değil, 10 yıllık dönemde kalibrasyon ve muayenelerini mecburi kılıyor. 3516 sayılı ölçüler ve ayar kanunu ile ölçü ve ölçü aletleri muayene yönetmeliğinin 9. maddesi b bendinde sayaç ve transformatörlerin muayeneleri 10 yılda bir yapılır diyor. Oysa kurumlar elektronik veya mekanik yeni sayaç diyerek abonelere sormadan sayaçları değiştirip parasını bakım bedeli altında tahsil ediyorlar. TEDAŞ elektronik sayaç takarken, bu yeni tip sayaçlarda aboneye sağlanan tarife avantajlarını da anlatan bir notu veya bilgilendirmeyi de yapmıyor. Elektrikte saatlere göre ucuz fiyatlandırmadan birçok abonenin haberi olmuyor. Sadece yeni sayaçın parası alınıyor. Eski sayaçlar da sahibi müşteri olmasına rağmen kendilerine teslim edilmiyor" diye konuştu.

Bursa'da indirimden sonra gaz fiyatlarının Eskişehir'e göre yüzde 3 daha pahalı olduğuna dikkat çeken Sıtkı Yılmaz, "Biz Bursa'daki tüketiciler olarak Eskişehir ile aynı ücretle faturalandırıyorduk. Şu anda yüzde 3 daha pahalı faturalandırma oluyor. Aboneler bunu Bursagaz'a sorduklarında basınç farkı gibi bir cevapla karşılaşıyorlar. Sayaçtaki metreküpe göre fiyatlandırma yapılması gerekirken, yüzde 3'lük farkın basınçla izah edilmeye çalışılmasını da anlayamıyoruz. Tüketicilerin net bir şekilde bilgilendirilmelerini istiyoruz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2009 Pazar 11:29:32
Güncelleme :22 Şubat 2009 Pazar 12:06:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?