7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Şeftali üreticisi zorda

Rusya'nın Türkiye'den sebze ve meyve ithalatını durdurması Bursalı şeftali üreticisini de zora soktu. Türkiye'nin Rusya'ya ihraç ettiği şeftalinin yüzde 80'nini Bursa'nın karşıladığını belirten Bursa Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı, "İhracat olmayınca geçen sene 80 Yeni Kuruş'a satılan şeftalinin fiyatı daha da düştü" dedi. 

2005 yılında Türkiye'den ihraç ettiği malların üzerinde sinek kalıntısının olduğunu iddia etmesiyle birlikte bazı sebze ve meyveleri iade eden Rusya, bu yıl da kullanılan ilaç oranının yüksek olduğu gerekçesiyle Türkiye'den sebze ve meyve alımını durdurdu. Yaş sebze ve meyve ihracatında önemli bir konuma sahip olan Bursa, Rusya'nın uyguladığı politikadan olumsuz etkilenen kentlerin başında geliyor. 

Rusya'nın uyguladığı politikaların aslında başka bir nedeninin olduğunu söyleyen Bursa Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı, "İtalya, İspanya ve Yunanistan meyve ve sebze üretimi konusunda Türkiye'ye rakip olan ülkeler. Rusya, bu ülkelerde sebze ve meyve üretimi fazla olduğu zamanlarda Türkiye'den aldığı mallara ya kota uyguluyor ya da kendince bir neden söyleyerek ihracatı durduruyor. Bu olay 2005 yılında gündeme geldi ve artık popüler bir şeymiş gibi önümüze sürülmekte. Türkiye'nin sağlam ticari anlaşmasının olmamasından dolayı Rusya, üretim fazla olduğu zamanlarda başka ülkelerden mal almayı tercih ediyor. Bu sene o bölgelerde sebze ve meyve çok olduğu için Rusya, Türkiye'ye karşı ihracat politikasını değiştirdi. Bilindiği gibi sebze ve meyvenin mevsim şartlarından etkilenmesinden dolayı bir yıl fazla bir yıl az üretim sağlanıyor. Buna bağlı olarak üretimin az olduğu zamanlarda fiyatlar tavan yapmakta, az olduğu zamanlarda ise düşük fiyata satılmakta" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN ŞEFTALİ İHRACATINI YÜZDE 80 BURSA KARŞILIYOR" 

Şeftali ihracatında Bursa ilinin önemli bir payının olduğunu ve Türkiye genelinde yapılan şeftali ihracatının yüzde 80'nini buradan karşıladığını ifade eden Sarı, "Başka ülkelere bizim şeftali ihracat etmemiz söz konusu değil. Özellikle Arap ülkelerinde hava sıcaklığının fazla olması ve şeftalinin de sıcaklığa fazla dayanamayan bir meyve olması nedeniyle genelde Rusya'ya ihracat yapıyoruz. Arap ülkelerinin Akdeniz ülkelerine yakın olmasından dolayı başka ürünler tercih edilmekte. 2005 yılında 'bazı sebze ve meyvelerin üzerinde sinek kalıntısı vardı' diye Rusya ihracatı durdurdu. Bu sene ise ikna edici ve inandırıcı bir gerekçe gösterilmeden meyve ve sebzede ilaç kalıntısının olduğunu iddia etmesi çok yanlış bir tutum. Bursa'da üretilen şeftalinin yüzde 20'si ihraç edilmekte. Şeftali fiyatları şu anda geçtiğimiz 5-6 yılın fiyatlarıyla aynı. Akaryakıt maliyetindeki artış ve ambalajdaki yüksek işçilikten dolayı çiftçi mağdur durumda. Önceden meyve suları konusunda bir garantimiz vardı. Çünkü bir ara gazozlu içeceklerde bir düşüş söz konusuydu ve halk bu ürünlerden uzak durmaya başlamıştı. Ancak bunu da fırsat bilenler bu defa meyve sularının fiyatını artırdı. Meyve suyu fabrikaları bu yoğun talebin devam edeceğini tahmin ederek fiyatları yükseltmeye gitti. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Geçen sene 80 YKr'ye aldıkları şeftaliyi bu sene 25 YKr'den satın almaya başladılar. Bu da ürünün pazara inmesine, pazardaki kalite ve fiyatların daha da düşmesine sebep oldu. Önceden sadece birinci kalite olan şeftali pazarlarda satılırdı. Şimdi ikinci kalite şeftali de pazara sunulunca maliyet düştü. Yetkili kurumların bu konu hakkında tedbir alması gerekir. Çünkü şeftalinin üretimdeki payının birçoğu iç pazarda tüketilmekte" şeklinde konuştu. 


"RUSYA'NIN YEMEDİĞİNİ TÜRK HALKI YİYOR" 

Rusya'nın Türkiye'den aldığı malları iade etmesi iade edilen malların iç pazarda satıldığına dair söylentilerin olduğunu, iade sebebinin kullanılan ilaç miktarında değil uygulanan politikalardan kaynaklandığını söyleyen Sarı, "Rusya bunu hep yapıyor. 'Rusya'nın almadığı ve yemediği ürünleri Türk halkı yiyor' şeklindeki söylemler gerçeği yansıtmıyor. Çünkü yaz döneminde kullanılan ilaç miktarında artışın tam aksine düşüş olur. Meyve ve sebzede bilhassa yaz döneminde Nisan ayından Kasım ayına kadar olan dönemde ilaç kullanımında bir artış olamaz. Kış aylarında sebze ve meyve bir yerde zorla olgunlaştırılmış üründür" dedi. 

Şeftali üretiminin geçen yıla oranla bu yıl fazla olduğunu sadece elmada bir düşüş yaşandığını ifade eden Sarı, pancar, pamuk ve tütün gibi ürünlere kota uygulanması nedeniyle çiftçinin başka alanlara yöneldiğini belirtti. Şeftalinin anavatanının artık Bursa olmadığını, Aydın, İzmir ve Tokat gibi illerinde artık şeftali ürettiğini söyleyen Sarı, "Önceden şeftali üretiminin en çok olduğu il Bursa'ydı. Bir takım yanlış politikalar nedeniyle bazı ürünlere kota konulması çiftçiyi başka alanlara yöneltti.
Artık şeftalinin anavatanı Bursa değil. Şimdi Bursa'nın ana meyvesi armut. Şeftali ağaçlarını söktüğümüz zaman yerine armut ağacı dikiyoruz. Çünkü armut daha fazla kar getiren ve soğuk hava deposunda uzun süre muhafaza edilen bir ürün. Bursa, kestanenin anavatanı olmaktan çıktığı gibi şeftalinin de Bursa anavatanı olmaktan çıktı" dedi.

.
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2008 Salı 10:56:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
eldorado tarım ürünleri san tic ltd şti IP: 81.214.164.xxx Tarih : 18.07.2009 15:44:10

Turkiyede şeftali yalnızca  Bursa da varmış gibi göstermek yanlış .İhracaat şeftalısını en kalıtelısı İzmır in Selcuk ilcesınde ve yıllardır İhracatcılar Selcuktan ihracaat yapıyor.ızah edıldıgı gıbı şeftalının en fazla ihcat edildigi ulke Rusya onuda bürokrası ve kontrolsuz üretim sayesinde eskısı kadar yapamıyouz Yunanıstan her zaman bu konuda bızden daha şanslı çunku orada devlet desteklemesı var oradan naklıyeler daha ucuz kısaca onlar şeftalıyı Rusyaya ihrac etmek ıçın bızden daha fazla çaba harcıyorlar.