5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Şeftalide buruk hasat

Bursa'nın simgesi şeftalinin bu yılki hasadı buruk başladı. Şeftalinin 450 bin liradan zor alıcı bulduğunu belirten üreticiler, bunun maliyeti bile zor karşıladığını bildirdi.

Geçtiğimiz yıllarda alıcının gelip tarladan alım yaptığına da dikkat çeken şeftali yetiştiricileri, doların düşük olmasından dolayı ihracatçıların bu yıl mahsul almadığını söyleyerek, "2003 yılında şeftaliyi dalından 600-700 bin liraya sattık. İşçilik, tekleme gibi bütün masrafları alıcı karşıladı. Ancak bu yıl hiçbir tüccar gelip alım yapmıyor. Dolardaki aşırı düşüşten dolayı ihracatçı firmalar, alım yapmıyor. Ürünümüzü iç piyasaya satmaktan başka çıkar yolumuz yok. Bu daha bu ilk ürün. Önümüzdeki günlerde ürün bollaştığında bu parayı da yapmamasından korkuyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Çayırlı Köyü'nde 30 bin ağaç şeftali bulunduğunu belirten İsmail Düzgün, "Şeftalinin işçiliği çok fazla. 30 bin ağaçtan ortalama 1 milyon 500 bin ton şeftali hasadı yapacağız. Bu kadar ürünü nasıl satacağız onu düşünüyoruz. Eğer böyle giderse şeftali yetiştiricileri olarak ağaçları kesmek zorunda kalacağız. Çünkü her geçen yıl zarar eden bir işin yapılması mantıksız" açıklamasında bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2005 Perşembe 15:10:45
Güncelleme :2 Temmuz 2005 Cumartesi 15:31:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?