5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Şehit ailesine 676 milyar tazminat davası

Erzurum’da 1993 yılında er olarak vatani görevini yaparken şehit olan Ayvay Gür’ün ailesine, İçişleri Bakanlığı 676 milyar liralık tazminat davası açtı.

Çocuklarından 10 ay sonra yeğenleri de teröristlerce şehit edilen Gür ailesi, açılan tazminat davasıyla yıkıldı.

Edinilen bilgiye göre, 13 yıl önce Erzurum - Tortum yolunda askeri araçla kaza yapan er Ayvaz Gür ile Jandarma Astsubay Kıdemli Üstçavuş Yaşar Aydın şehit oldu.

Kazada ölen astsubayın eşi Leyla Aydın ve kızı Ceren, 30 Ekim 2001 tarihinde, İçişleri Bakanlığı aleyhine maddi - manevi tazminat davası açtı. Davanın görüldüğü Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesi, bakanlığı, şehit astsubayın eşine olay tarihinden itibaren kanuni faiziyle birlikte 6 Mart 2004 tarihinde 659 milyar 694 milyon tazminat, 6 milyar vekalet ücreti, 10 milyar 773 milyon icra olmak üzere toplam 676 milyar 762 milyon lira tazminat ödemeye mahkum etti.

Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı, söz konusu aracı kullanan er Ayvaz Gür’ün mirasçılarına "rücuen tazminat" davası açarak, 676 milyar 762 milyon lirayı talep etti. Bursa’nın Orhaneli İlçesi’ne bağlı Gümüşpınar Köyü’nde yaşayan Gür ailesi, şehit çocuklarının acısını unutamadan, bu defa tazminat şokuyla ikinci defa yıkıldı. Dava dilekçesinde, kazanın dikkatsizlik ve tedbirsizlik neticesinde meydana geldiği ve Ayvaz Gür’ün yüzde 100 kusurlu bulunduğunun tespit edildiği bildirildi.

Baba Mustafa Gür ve anne Güldane Gür, Bursa Valisi Oğuz Kağan Köksal ile görüşüp, davanın ortadan kaldırılması için arabuluculuk yapmasını istedi. Baba Gür, henüz 5 aylık askerken şehit düşen oğlu Ayvaz’ın acısını unutamadan başlarına gelen bu olayla ikinci defa yıkıldıklarını belirterek, "Oğlumu sevdiği kızla evlendirecek, ona bir yuva kuracaktık. Ama nasip olmadı. Bize daha fazla acı yaşatmasınlar. Her gün mezarı başında ağlamaktan gözümüzde akacak yaş kalmadı. Bizi artık ağlatmasınlar. Bu davadan vazgeçilmesini istiyoruz" dedi.

Oğlunun şehit olmasından 10 ay sonra da kardeşinin oğlu İbrahim Gür’ün Batman’ın Sison İlçesi’nde bölücü terör örgütlerince şehit edildiğini anlatan gözü yaşlı adam, "İkisinin de mezarı yan yana. Her gün mezarlıkta göz yaşı döküyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mart 2005 Pazartesi 13:07:48
Güncelleme :22 Mart 2005 Salı 17:20:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?