4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Şeker hastalarının umudu

Bursa'da şeker hastaları manda sütü almak için Karaoğlan köyüne akın ediyor.  Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Karaoğlan köyü şeker hastalarına şifa dağıtıyor.

Bursa ve çevresinde manda yetiştiriciliğiyle bilinen Karaoğlan köyündeki mandaların şeker hastalığına iyi geldiğini savunan hastalar gelerek, süt alıyor.

Kan şekerini dengelediği belirtilen manda sütü almak isteyen vatandaşlar, sık sık köyün yolunu tutuyor. 400 haneli köyde manda sayısı son yıllarda azalırken, yetiştiricilerin elde ettiği süt; tatlı, kaymak, peynir, yoğurt ve dondurma yapımında da kullanılıyor. Maliyetli ve bakımı zor olduğu için nesli azalan mandaların yetiştiricileri ise birçok alanda kullanılan sütün kolaylıkla alıcı bulduğunu söylüyor.

Köydeki yetiştiriciler şartların zor olmasına rağmen manda yetiştiriciliğinden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Bursa ve çevre illerden şifa aramak için gelen şeker hastalarının süt almalarının ekonomik olarak kendilerine katkı sağladığını ifade eden yetiştiriciler, sütü muhafaza etmek için soğutma tankı ihtiyaçları olduğunu kaydetti. Köylerinde kooperatif bulunmadığından yakınan yetiştiriciler, emeklerinin karşılığını yeteri kadar alamadıklarını belirtti.

Karaoğlan Köyü Muhtarı Kemalettin Demir, "Sütümüzü gerektiği gibi değerlendiremiyoruz. Çünkü, sütün muhafazası için gerekli olan soğutma tanklarına sahip değiliz. Bu sebeple mandalarımızın çoğunu sağmayıp meralarda boş bırakıyoruz. Köyümüze manda sütü temin etmek için Bursa merkezden gelen imalatçıların taleplerine de bu yüzden yeteri kadar cevap veremiyoruz. Bu süt tanklarını koymak için, köy bütçemizin imkanları da yeterli değil. İlgililerden bu konuda destek bekliyoruz" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2009 Pazar 14:24:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?