3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Serinliğin adresi kar tünelleri

Uludağ'ın eteğinde 2 bin metre yükseklikteki Aras Şelalesi'nde bulunan kar tünelleri ziyaretçi akınına uğruyor.

Bursa'dan yaklaşık 100 hanenin çadır kurduğu Uludağ Çobankaya Kampı sakinleri, halen karların erimediği 2 bin metre yükseklikteki Aras Şelalesi'nin taşkın sularını ziyaret ederek kar tünellerinde serinledi. Soğukpınar köyü üstündeki Ketenli Yaylası'na kadar araçları ile giden vatandaşlar, buradan 400 metrelik bir yüksekliğe patikadan 1 saatlik yürüyüşle tırmandı.

Bursa'nın içme suyu temininde en önemli kaynaklardan biri olan ve zirvenin güney yamaçlarında kalan Aras Şelalesi'nin kaya içerisinden uçurduğu suları seyreden vatandaşlar, şelale dibinde halen erimemiş olan tonlarca ağırlığındaki karlarla adeta yaz ortasında kışı yaşadı. Dere üzerindeki kar tünellerinin altına girerek soğuk sularda serinleyen Bursalılar, temmuz ayında kar keyfi yaptı.

Bu yıl nisan ayındaki yoğun kar yağışı ve şelale vadisinin az güneş alması sebebiyle temmuz sonuna doğru bile çok miktarda kar bulunduğunu belirten Bursalılar, zengin florası ve taşkın buz gibi şelale suyu ile enfes bir manzaraya sahip Aras Vadisi'nin tadını çıkardı.

Bursalılar ayrıca 'sahte cennet' olarak nitelendirdikleri Aras Vadisi'nde Uludağ'ın ender bulunan çiçek ve bitki türlerini görme fırsatı buldu. Temmuz sonunda yeni yeşeren kekikler, bölgeye has siyah laleler, şehirlerde hiç bilinmeyen ilginç çiçekler de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Ziyaretçilerin büyük bir kısmı endemik (nadir tür) olarak kabul edilen çiçeklere dokunmazken, çiçek merakı olanlar ise bol miktarda olan cinslerden yine üst rakımlarda yetiştirmek üzere köklü olarak birkaç numune alıyor.

Marmara Bölgesi'nin en yüksek noktası olan 2.543 metre yüksekliğe sahip Uludağ'ın oteller bölgesindeki kar adacıklarına ise, Arap turistler otomobilleri ile maden yolu üzerinden ulaşıyor. Burada kar üzerinde kar topu oynayan turistler, sisli ve rüzgarlı ortamda fazla kalamadan dönüyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2009 Cuma 13:36:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?