5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Servet değerinde tarih yurtdışına aktı

Bursa’nın bir su şehri olması sebebiyle hayrat çeşmelerinin geçmişten geldiğine dikkat çeken tarihçi yazar Raif Kaplanoğlu, "Bursa’da 60 yıl öncesine kadar 500 tarihi çeşme vardı. Şu an bu çeşmelerden sadece 50 tanesi kaldı ve bunların da pek çoğu kullanılamayacak kadar kötü durumda. Osmanlı’nın hayrat çeşme kültürü yaşatılmalı" dedi.

Son iki yıldır bu çeşmelerin çalındığını ve tarihi eser olarak yurt dışına çıkarıldığını hatırlatan Kaplanoğlu, "Su şehri olan Bursa için o çeşmeleri yeniden kazanmalıyız. Atıl durumdakileri de onarımını yaparak şehrin en güzel yerlerinde sergilemeliyiz. Bu konuda ilçe belediyelerimize hayrat çeşmeleri inşa etmek, büyükşehir belediyesine de bu çeşmelere su vermek görevi düşüyor. Bursa’da kaçak su kullanımını ortadan kaldırmak için BUSKİ tarafından kapatılan hayrat çeşmeleri, yaz mevsimi gelmeden, yeniden vatandaşların kullanımına sunulmalıdır" diye konuştu.

Tarihçi yazar Raif Kaplanoğlu, Bursa denilince ilk akla gelen şeyin su olduğuna dikkat çekerek, "1961 yılında Bursa’nın su şehri olarak ilan edilmesi kayda değer bir unsurdur. Ne yazık ki Bursa bu ünvanını koruyamadı. Hatta su şehri olduğu için o yıllarda Bursa’ya bir de anıt yapılmış ama bu anıtta zaman içerisinde yok olup gitti. Dünya’nın en eski su şebekesi Bursa’da bulunuyor. Yaklaşık 2 bin yıllık ve evlerden evlere geçen bu su şebekesinin izleri hala mevcut. Uludağ’daki pınarlardan gelen su, bu şebeke ile Hisar içinde dağıtılıyordu. Bu şebekenin kalıntıları halen Hisar bölgesinde yer alan birkaç tarihi binada bulunuyor" şeklinde konuştu.

Bursalıların su ihtiyacını yüzyıllar boyunca o su şebekelerinden karşıladığını söyleyen Kaplanoğlu, "O dönemlerde suyun değerine inanan Bursalılar, evlerinde kullandıkları suyun kendilerinden başka evlere gideceğini ve oradaki insanlarında bu suyu kullanacağını bildikleri için suyun kirlenmemesine özen gösteriyorlardı" dedi.

Bursa’nın hem sıcak, hem de soğuk su açısından dünyadaki en büyük merkezi olduğunu söyleyen tarihçi yazar Raif Kaplanoğlu, "Aynı yerde bu kadar çok sıcak ve soğuk su kaynağının olduğu başka bir şehir yok, bunun kıymetini bilmeliyiz" diye konuştu.

Tabii su kaynaklarımızı turizme açmak konusunda yabancı ülkelerin gerisinde kaldığımızı belirten Kaplanoğlu, "Bursa’daki su kaynaklarının yarısının bile olmadığı şehirlerde kaplıca ve tedavi merkezleri var" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2005 Pazartesi 16:21:35
Güncelleme :8 Nisan 2005 Cuma 14:06:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?