7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Seyit Usul Tekkesi restore edildi

Bursa’nın en eski tekkelerinden biri olan mezbelelik haldeki Seyit Usul Tekkesi, Osmangazi Belediyesi’nin çabalarıyla restore edildi. 

13. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve günümüze gelinceye kadar semahane ve diğer aksamları yıkılan tarihi yapı, 25 Ekim Cumartesi günü görkemli bir törenle açılacak. ‘Sosyal ve kültürel amaçlı tesis’ olarak Bursa’nın manevi odak noktaları arasına girecek olan tarihi yapıda, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından çeşitli edebiyat söyleşileri, imza günleri ve dinletiler gerçekleştirilecek. Kentin sosyal ve kültürel merkezleri arasında önemli bir yere sahip olacak Seyyit Usul Kültür merkezi’nin açılış t örenine, Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan ve TYB üyesi yazarlar katılacak. 

Açılış töreniyle birlikte Türk Sanat Müziği dinletisi ve ardından bir de söyleşi gerçekleşecek. Türkiye Yazarlar Birliği 30. Yıl Faaliyetleri kapsamındaki söyleşide “Türk Şiirinin Son Otuz Yılı” konuşulacak. 

Tarihi yapıyla ilgili bilgi veren Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, yapının yeni işlevinin ‘kültürel amaçlı sosyal tesis’ olduğunu söyledi. Restorasyon kapsamında tarihi yapının semahanesinin ve müştemilat bölümlerinin yeniden yapıldığını ifade eden Altepe, “Yapının yanı sıra, bahçe ve hazire bölümleri de düzenlendi. Hazire alanındaki kabir taşları orijinaline uygun olarak Safiyüddin Erhan tarafından tamir edildi. Burada biliyorsunuz, Osmanlı döneminin en eski ve en güzel mezar taşları bulunmakta. Bahçeye orjinaline uygun olarak bir şadırvan yapıldı. 

Tarihi yapı, içinde bulunduğu mahalleye de önemli bir hareketlilik kazandırdı. Seyyid Usul Kültür Merkezi; zaman zaman sema gösterileri, zaman zaman şiir dinletileri ve söyleşilerin yapılabileceği bir kültür mekânı olarak kentimizin tarihi mekanları arasına katılacak. Yıkıntı durumdaki bir kent ziyneti daha ortaya çıkarıldı. Bursa, yeni bir değerine daha kavuşacak” diye konuştu. 

Seyit Usul Tekkesi’nin restorasyon projesini, Osmangazi Belediyesi Tarihi Çevre Koruma Bürosu hazırladı. Seyyid Usul Tekkesi restorasyonu Osmangazi Belediyesi’ne yaklaşık bir trilyon liraya mal oldu. Tarihi yapının restorasyon çalışmalarını, Osmangazi Belediyesi’nin tarihi yapı restorasyon ihalelerini alarak başarıyla tamamlayan Öztimurlar İnşaat şirketi yürüttü. 

Önceleri Celveti daha sonra ise Kadiri yöntemiyle ibadet edilen Seyyid Usul Tekkesi, 1925 yılında faaliyetine son vermişti. Tekkenin bilinen ilk şeyhi Seyyid Usul Buhari (vefatı 1488), son şeyhi ise Ali Haydar Efendi’dir.

"DERGAHTA MEDFUN KADININ İLGİNÇ VASİYETİ"

Her köşe başında bir tarihi miras kalıntısının yer aldığı ve bunlarla ilgili sayısız rivayetlerin dilden dile dolaştığı Bursa’da, Seyyid Usul Tekkesi ile ilgili de bir hikaye rivayet olunur. Rivayete göre, vakti zamanında Bursa’da kadılık yapan bir Zat’ın karşısına, toplumsal açıdan çok büyük suç sayılan bir olay gelir. Kadı efendi olayı etraflıca değerlendirir ve taraflardan birini suçlu bulup idamına hükmeder. Kararın sabahına da idam infaz edilir. Fakat Kadı Efendi, bir süre sonra yanlış bir karar verdiğini farkeder ama iş işten geçmiştir, hükümlü çoktan bu dünyadan göçüp gitmiştir. Yanlış kararıyla bir kişinin ölümüne neden olan Kadı Efendi, kendini affetmez ve vicdan azabıyla, “Beni öyle bir yere gömün ki, her gelen geçen üzerime bassın, beni çiğnesin” diye vasiyette bulunur. 

Bugün Seyyid Usul Tekkesi’nin girişinin her iki yanında yer alan mezar taşlarının, yanlış karar verdiği için kendini affetmeyen Kadı Efendi’ye ait olduğu rivayet olunur.

SEYYİD USUL KİMDİR?

Dergahın kurucusu Seyyid Usul'un hakkında bilgi veren kaynaklarda şöyle kayıt düşüldüğü dikkat çekiyor: "Buhara’lı olduğu, Emir Sultan ve diğer dervişlerle beraber, Buhara’dan hacca gittiği ve hac dönüşü, birlikte Anadolu’ya geldiği, şu andaki dergâhını kurarak halkı irşad ettiği, vefat ettiğinde de (894/1489) dergahın haziresine defn edildiğidir. Kurmuş olduğu dergâh vefatından sonra da hizmete devam etmiştir.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 16:01:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?