1
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Sezer’den Cargill vetosu

Cumhurbaşkanı Sezer, kamuoyunda Cargill yasası olarak bilinen Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nu veto etti. Sezer gerekçesinde yasanın kamu yararıyla bağdaşmadığını belirtti. 

Cumhurbaşkanı Sezer, “Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nu veto etti. Söz konusu yasa, ABD şirketi Cargill’e af getirdiği iddiaları nedeniyle tartışmalara neden olmuştu.


Cumhurbaşkanı Sezer yasaya eklenen geçici maddeyle, özellikle bir yabancı şirket ya da belirli şirketlere, tarım arazilerinde kurulu kimi sanayi tesislerine izin, onay ve yargı kararına bakılmaksızın etkinliklerini sürdürme olanağı getirildiğini belirtti.

Çömez: Cargill yasası ABD’nin isteği

Cumhurbaşkanı Sezer, bu durumun hukuksal dayanaktan yoksun kalan sanayi tesislerine yasal geçerlilik tanıyıp, yargı kararlarını etkisiz kıldığına dikkat çekti. Veto gerekçesinde yasaların genel, soyut ve nesnel olması, kişiye özgü olmaması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Sezer, yasanın kamu yararıyla da bağdaşmadığını kaydetti.

Söz konusu yasa Bursa Orhangazi İlçesi’nde verimli tarım arazısında mısır işleme fabrikası kuran çokuluslu Cargill firmasını korumak için çıkarıldığı gerekçesiyle muhalefet partileriyle sivil toplum kuruluşlarının tepkisine neden olmuştu.


aa
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2006 Perşembe 12:44:46
Güncelleme :7 Aralık 2006 Perşembe 12:47:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?