2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Sigara kalp krizi riskini arttırıyor

Uzmanlar, sigaranın Türkiye'de her yıl 100 bin kişinin, dünyada 5 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirterek, "Bu şekilde devam ederse Türkiye'de 2025 yılında her yıl 250 bin kişi sigaradan hayatını kaybedecek" uyarısında bulunuyor. 

Göğüs hastalıkları ve tüberküloz uzmanı Dr Ceylan Tahtakıran, sigara ve tütün ürünlerini bırakan kişilerin kan basıncının 20 dakikada normale döndüğünü, nabzının yavaşladığını, el ve ayaklarında vücut ısısının normalleşeceğini ifade ederek, "8 saatte kanda karbonmonoksit düzeyi normale iner. 24 saatte kalp krizi riskinde azalma başlar. 48 saatte koku ve tat alma duyguları normalleşir. 2 haftada öksürük ve balgam azalır. Solunum ve efor kapasitesi artıp, yürümek kolaylaşır. 1 yıl sonra kalp krizi geçirme riski yarı yarıya azalır. 5 yıl sonra ağız, boğaz ve yemek borusu kanseri yarı yarıya azalır. 10 yıl sonra akciğer kanseri riski azalır. 15 yıl sonra, sigara içmeyen kişilerle vücut aynı düzeye gelir" dedi. 

Dr Tahtakıran, her yıl 500 milyar sigara üretildiğini ve dünya çapında 1.2 milyar kişinin sigara tükettiğini ifade ederek, "Sigara içenlerin büyük kısmı gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor. Türkiye'de de her yıl yaklaşık 100 bin kişi, dünyada ise 5 milyon kişi sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybediyor. Sigara ve tütün ürünleri başta kanserler, KOAH ( kronik tıkayıcı akciğer hasyalığı,amfizem,kronik bronşit) kalp krizleri, felçler olmak üzere 20'nin üzeri öldürücü hastalığa yol açmaktadır. Sigara tüm kanser ölümlerinin üçte birinden sorumludur. Akciğer kanserinde ölen her 10 kişiden 9'unun nedeni sigaradır. Bu şekilde devam ederse 2025 yılında Türkiye'de her yıl 250 bin insan tütüne bağlı hastalıklardan öleceği hesaplanmaktadır" diye konuştu.

SİGARA DUMANINDAKİ ZEHİRLER
Tahtakıran sigara dumanındaki bazı kimyasal maddeleri ve özelliklerini şöyle açıkladı:
"- Nikotin : Bağımlılık yapıcı
- Karbonmonoksit: Egzoz gazı
- Arsenik: Zehir
- Metil alkol: Roket yakıtı,kaçak içkilerdeki öldürücü alkol
- DDT: Böcek zehiri
- Kadmiyum: Araba aküsü
- Hidrojen siyanür: Gaz odası zehiri
- Bütan: Ocak gazı
- Aseton: Tırnak cilası çıkarıcı
- Naftalin: Güve öldürücü
- Amonyak: Temizlik malzemesi
- Toluen: Tiner".
iha
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2007 Cuma 11:48:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?