1
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Sigara yasağı için imza kampanyası

Bursa'da Toraks Derneği ve Uludağ Üniversitesi'nin işbirliğiyle 'Sigarasız Dünya Günü'nde, toplu yerlerde sigara içilmesine tepki olarak imza kampanyası başlatıldı. 

Toplu yerlerde sigara içilmesine engel olmak için Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi içerisinde stand kuran Toraks üyeleri ve öğrenciler, vatandaşlarla anket yaparak düşüncelerini sordu. Çeşitli broşür ve kitapçıklar da dağıtılırken, anketten çıkacak sonuçlar ve toplanan imzaların TBMM'ye gönderileceği bildirildi. Toraks Derneği Marmara Bölge Müdürü Mehmet Karadağ, Türkiye'de her yıl sigara ve tütüne bağlı hastalıklar yüzünden 100 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Sigaranın birçok hastalığa davetiye çıkarttığını belirten Karadağ, "Sigara ve tütün ürünlerini kullanmak başta kanser, KOAH, kronik bronşit, kalp krizleri, felç olmak üzere 20'nin üzerinde öldürücü hastalığa sebebiyet veriyor. Akciğer kanserinden ölen her 10 kişinin 9'u sigaradan ölmekte. Eğer şu anki durum devam ederse 2025 yılında ülkemizde her yıl 250 bin insanın tütüne bağlı olan hastalıklardan öleceği hesaplanmaktadır" dedi. 

Tütün dumanında bulunan binlerce kimyasal maddenin pasif içici durumuna düşen ve sigara kullanmayan insanlara daha büyük zararlar verdiğini açıklayan Karadağ, "Başta hamile ve çocukların hayatını korumak ve kollamak devletimizin ve hepimizin görevidir. Sigara içmeyen insanların okul, tiyatro, sinema, lokanta ve kafeterya gibi yerlerde başkasının içtiği sigara dumanından korunması gerektiğini kabul ediyor ve bu tip alanlarda sigara içilmemesini istiyoruz. Kanunlar ve ispatlanmış yöntemlerle halkın sağlığının korunması için başta Türkiye Büyük Millet Meclisi olmak üzere herkesi göreve çağırıyoruz" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2006 Perşembe 18:08:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Aydın ÇAĞIL IP: 85.102.145.xxx Tarih : 2.06.2006 14:39:46
Bu yasağın uygulanması için çaba gösteren her bireyi canı gönülden destekliyorum.Zararı net bir şekilde bilindiği halde hala sigara içmekte direnenleri anlamakta zorluk çekiyorum.Yurttaşlarım zaten ekonomik zorluk içindeler; bir de buna sigara içerek ek sorunlar çıkarmalarına gönlüm razı olamaz.En kısa süre içinde bu meretten vazgeçmelerine çok sevinirim.Saygılarımla...