8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

'Silsile' operasyonu: 43 gözaltı

Bursa'da, vergi borcu bulunan 2 bin 960 araca, sahte mühür ve imzalarla fenni muayene yaparak devleti 444 bin YTL zarara uğratıp 666 bin YTL haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 28'i tutuklu 43 kişi hakkında toplam 8 bin 596 yıla kadar hapis talep ediliyor. 

Sanıklar, sahte fenni muayene yaptırdıkları iddiasıyla soruşturmaları süren 600 araç sahibiyle birlikte yargılanacak. 

İki ay önce benzer suçlardan cezaevine girip tahliye olan bazı kişilerin LPG'si ruhsata işlenmemiş, vergi borcu bulunan sorunlu araçlara sahte belgeyle ruhsat çıkarttıkları yönündeki bilgi üzerine Emniyet Müdürlüğü Mali Büro Amirliği ekipleri harekete geçti. 37 hafta süren takibin ardından 'Silsile' adlı operasyonu başlatan polis, sorunlu araçlara sahte mühür ve imzalarla fenni muayene yaptıkları belirlenen toplam 43 kişiyi İstanbul, Bursa, İnegöl ve Gemlik'te gözaltına aldı. 

Çetenin 2 bin 960 araca sahte fenni muayene yaparak, devleti yaklaşık 444 bin YTL zarara uğrattıkları, sorunlu araçları olan her bir müşteriden 225 YTL ücret alarak 666 bin YTL haksız kazanç elde ettiği iddia edildi. Binlerce ruhsat ele geçiren polis, sahte mühürlerin İstanbul'da üretildiği matbaaya da baskın düzenledi. Yapılan incelemede, zanlıların vergi borcu bulunan LPG'si işlenmemiş gibi sorunlu araçlara sahte mühür, hologram ve imzalarla ruhsat çıkarttıkları belirlendi. 

"Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "örgüt üyesi olmak", "resmi belgede sahtecilik", "kamu kurumu aleyhine nitelikli dolandırıcılık" suçlarından ara ara adliyeye sevk edilen toplam 43 kişiden 28'i tutuklanırken, savcılığın soruşturması tamamlandı. Savcılık, çete hakkında 120 sayfalık iddianame düzenledi. Her bir fenni muayene için sahtecilikten 5'er yıla, nitelikli dolandırıcılıktan 7'şer yıla, çeteden ise 6'şar yıla kadar olmak üzere toplam 8 bin 596 yıla kadar hapisleri istenen zanlılar, önümüzdeki günlerde ağır ceza mahkemesinde hakim karşısına çıkacak. 

Sahte fenni muayene yapılan 166 araç sahibinin de ifadesine yer verilen iddianamede, çete üyelerinin suç unsuru oluşturan telefon görüşmeleri de bulunuyor. Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü ile Vergi Dairesi Başkanlığı'nın müşteki olarak belirtildiği 120 sayfalık iddianamede, çete üyelerinin gizliliğe riayet etmek için şifreli kelimeler kullandığı, suç içeriği yüksek görüşmeleri ise ankesörlü veya sabit telefonlardan yaptıkları belirlendi. Ayrıca sahte fenni muayene yaptırdığı için gözaltına alınan araç sahiplerinin çete liderleri tarafından yönlendirilmek üzere mülakata alındığı ortaya çıktı.
 
Bu arada araçlarına sahte fenni muayene yapılan 600 araç sahibi hakkında savcılık, "resmi belgede sahtecilik" ve "kamu kurumu aleyhine nitelikli dolandırıcılık" suçlarından soruşturma yürütüyor. Bunlar hakkında da 7 bin 200 yıla kadar hapis talebiyle açılması beklenen iddianame, çete üyelerinin dosyasıyla birleştirilerek yargılama birlikte yürütülecek.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2008 Cuma 15:14:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?