4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Sivil toplum kuruluşlarından kınama

Bursa'da sivil toplum kuruluşları, Çin'in Doğu Türkistan'da yaptığı katliamı kınadı.

Ördekli Kültür Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında Bursa'daki sivil toplum kuruluşları adına konuşan Mazlumder Bursa Şube Başkanı Hasan Ünal, "Doğu Türkistan'da Çinli işçilerle Türk işçiler arasında çıkan çatışmanın ardından başkent Urumçi'de gösteriler düzenlenmiştir. 5 Temmuz akşamı yapılan gösteriler esnasında hükümet güçlerinin sivil göstericilere silahla karşılık vermesi sonucu kanlı olaylar meydana gelmiştir.

Resmi makamlar 140, bağımsız kaynaklar ise 3 bin civarında sivilin öldüğünü ve
yüzlercesinin de yaralandığını bildirmektedir. 35 milyon civarında Müslüman'ın yaşadığı Doğu Türkistan, 1876 yılından beri Çin işgali altındadır. Bölgenin tarihi adı Doğu Türkistan'dır. Ancak, bölgenin adı Çin tarafından 'yeni fethedilmiş topraklar' anlamına gelen 'Sincan' olarak değiştirilmiştir. Doğu Türkistan yerine, işgalci mantığıyla 'Sincan' denilmesini doğru bulmuyoruz. Çin yönetimi, Doğu Türkistan Müslüman Türk halkına her gün yeni bir vahşet yaşatmaktadır. Ucuz iş gücü olarak kullanılan bölge halkı ya sudan sebeplerle cezalandırılmış ya da bölge dışına sürgün edilmiştir. Temel hak ve hürriyetleri yok etme ve bedeni şiddete maruz bırakma anlamında halk arasında darb-ı mesel haline gelen Çin işkencesi tabirinin ne kadar doğru olduğu bu olaylarla bir kez daha görülmüştür" ifadelerini kullandı.

"OLAYLAR SOKAK ÇATIŞMASI OLARAK GÖSTERİLMEYE ÇALIŞILIYOR"
Çin'in tarih mahkemesi önünden kaçmaya çalıştığına işaret eden Ünal, "Çin hükümetinin yaşanan katliamı iki etnik grup arasındaki sokak çatışmaları olarak göstermeye çalışmasını, komünist Çin'in tarih mahkemesi önünden kaçma gayretkeşliği olarak değerlendiriyoruz. Çin hükümeti her ne kadar gerçekleri gizlemeye çalışsa da göstericileri protesto eylemlerine sevk eden sebep, 100 yılı aşkın bir süredir maruz kaldıkları insanlık dışı muameleler ve en temel hak ve özgürlüklerinin despotça ihlal edilmesinden başka bir şey değildir.

Bursa sivil toplum kuruluşları olarak, başta BM olmak üzere tüm ülkeleri, her türlü kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütlerini ve insan hakları hususunda vicdan sahibi olanları Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı bu vahşete karşı tavır almaya, tepki göstermeye davet ediyoruz. Buradan Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine sesleniyoruz: Zulmün önlenmesi için etkin rol almalı, bir an evvel seferber olarak katliamları durdurmalısınız" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2009 Çarşamba 14:50:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?