7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Sizde de hepatit olabilir!

Dünyada her yıl 1 milyonun üzerinde kişinin Hepatit B'den ötürü hayatını kaybettiğini belirten yetkililer, Türkiye'de ise yaklaşık 4.5 milyonun üzerinde insanın Hepatit B olduğundan habersiz yaşadığı ifade etti.

Viral Hepatitle Savaşım Derneği'nin (VHSD) gizli tehlike Hepatit B konusunda halkı bilinçlendirme kampanyası Türkiye geneline yayılıyor. Geçtiğimiz yıl Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde düzenlediği toplantılarla bölgede yaşayan vatandaşlar ve doktorları hastalık konusunda bilgilendiren dernek yetkilileri, tüm Türkiye'yi kapsayacak bilgilendirme kampanyasının başlangıcını İstanbul'da yaptıktan sonra Bursa'ya geldi.

İlk etabı yıl sonuna kadar sürecek kampanya kapsamında İstanbul ve Bursa'dan sonra Adana, Ankara, Edirne, Zonguldak, İzmir, Diyarbakır, Adıyaman ve Erzurum'da yapılacak toplam 19 bilgilendirme toplantısıyla günümüzün en önemli hastalıklarından Hepatit B'nin bulaşma yolları, tehlikeleri, tedavi ve korunma yöntemleri anlatılarak halkın bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Dünya genelinde 2 milyar kişinin Hepatit B ile enfekte olduğu günümüzde, 350 milyon kişinin kronik Hepatit B hastası olduğunu söyleyen dernek yetkilileri, dünyada her yıl 1 milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiğini, Türkiye'de ise yaklaşık 4.5 milyonun üzerinde insanın Hepatit B'nin enfekte olduğundan habersiz yaşadığı ifade etti.

Türkiye'de ortalama yüzde 5 Hepatit B taşıyıcılığı bulunduğunu da belirten yetkililer, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bu rakamın yüzde 10'lara kadar çıktığına dikkat çekti. Türkiye'de Hepatit B ile karşılaşma oranının yüzde 40 ile 50 civarında olduğunu vurgulayan yöneticiler, bunun da her iki kişiden birinin hayatının bir döneminde bu virüsle tanışmış olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Türkiye'de en çok 15 ile 44 yaşları arasında görülen Hepatit B, kan ve vücut sıvıları yoluyla bulaşıyor. Özellikle karaciğere etki eden Hepatit B, zaman içinde kronikleşmesi durumunda karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabiliyor. Hepatit B'nin ilerlemesi sonucu oluşan karaciğer kanserinin ancak yüzde 50'si tedavi edilebilir durumda yakalanabiliyor. Türkiye'de her yıl 5 bin kişi karaciğer kanserinden, 10-15 bin kişi de siroz ve siroza bağlı komplikasyonlardan hayatını kaybediyor.

Barış Manço Kültür Merkezi'nde yapılan halk toplantısında konuşan uzmanlar, Hepatit B hastalığının dünyada yaygın olarak görülen bulaşıcı hastalıklardan birisi olduğuna dikkat çekti. Toplantıda konuşan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, "Hepatit B çok eşlilik ve cinsel ilişki yoluyla, hamilelik sırasında anneden bebeğe ve steril olmayan mikroplu malzemelerle yapılan diş tedavileri, kuaförlerde ustura-manikürle, kulak delme, toplu sünnet, kan kardeşliği, aynı enjektör ile birden fazla kişiye iğne yapılmasıyla bulaşabilir. Ayrıca hastalıklı bir kişiyle aynı evi paylaşanlar risk grubundadır. Yapılacak aşıyla Hepatit B'den korunulabilir. Hastalığın mevcut ilaç ve yöntemlerle tedavisi de mümkündür" dedi.

Hepatit B virüsü taşınıp taşınmadığını anlamak için doktora başvurarak basit bir test yaptırılabileceğine işaret eden Manisa Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Selma Tosun, "Türkiye'de sadece bu yıl içerisinde 50 bin yeni enfeksiyonla karşılaşılacağı tahmin ediliyor. Hepatit B virüsü taşıyıcısı ve hastaların aile bireylerinin Hepatit B aşıları, Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık ocaklarında ücretsiz olarak yapılmaktadır. Hastalık riski taşıyanların,
sağlık kuruluşlarına başvurarak test olması gerekir" diye konuştu

iha
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 14:11:49
Güncelleme :12 Kasım 2008 Çarşamba 14:21:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?