7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Soğuk hava yüz felcini tetikliyor

Dondurucu soğuklar yüz felci riskini de beraberinde getiriyor. Atkı bere gibi giysiler olmadan vatandaşların kesinlikle dışarı çıkmaması gerektiğini belirten uzmanlar, ani ısı değişikliklerinden de kaçınılmasını ifade ediyor. 

Yüz felci hakkında bilgi veren Nöroloji Uzmanı Dr. Ebru Yaşar, "Yüz kasları, beyinden 7. sinir tarafından idare edilir. Bu sinir, fonksiyonlarını yapamazsa yüz kaslarında felç görülür. Yüz felcinin sebebi yüz sinirinin çeşitli nedenlerden dolayı tahriş olmasıdır. Hastalığın oluşmasında büyük oranda virüsler etkili olmaktadır. Fakat 3 te 1 inin sebebi bilinememektedir. Beyin uru, kaza sonucu kafatasında zedelenme, zona hastalığı veya borrelioz hastalığı (borrelioz virüsü taşıyan kenelerin ısırması ile insana geçen hastalık) yüz felcine sebep olur. Ayrıca diyabet (şeker hastalığı ), yüksek tansiyon ve beyin kanaması da yüz felcine sebep olabilir" dedi. 

Yüz felcinin kişiden kişiye çok farklı bir şekilde kendini gösterdiğini belirten Dr. Yaşar, "Bu bazen çok hafif görülür. Kişi ancak gülünce yüz felci geçirdiği ortaya çıkar. Bazen de ağzın bir kenarının sarktığı ve kişinin sürekli ağzından salyalar aktığı ve göz kapaklarının kapanamadığı ortaya çıkar" diye konuştu. 

"Soğuk havaya çıkmadan önce atkı, bere, kar maskesi gibi yüz ve baş bölgesini koruyucu giysiler unutulmamalı, araba kullananlarında camlarını açmaması yüz felcinden korunmada önemli" diyen Dr. Ebru Yaşar, banyo sonrası saçlar tam kurutulmadan dışarı çıkılmaması ve rüzgara karşı durulmaması gerektiğini söyleyerek, erkeklerin de tıraş olduktan sonra en az 15 dakika soğuk havayla temas etmemeleri gerektiğini belirtti. Yüz felci tedavisinde erken müdahalenin önemine de temas eden Uz. Dr. Yaşar, doktor öneri ve tedavisinin yanında hastanın kendi kendine yapacağı yüz egzersizleri ve sakız çiğneme gibi yöntemlerin de faydalı olduğunun altını çizdi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2008 Pazartesi 12:33:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?