5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Soğuk yüzünden halde balık kalmadı

Türkiye’yi etkisi altına alan kar ve soğuk hava dalgası balıkçıları vurdu. Genellikle Marmara ve Karadeniz’de avlanan balıkçılar son günlerde denize açılamazken, hallere balık gelmiyor.

Bursa Balık Hali’nde kabzımallık yapan Nedim Balıkçılar, balıkların soğuktan dolayı denizin derinliklerine kaçtığını belirterek, "Denizin dibi sıcak olduğu için balıklar su yüzeyine çıkmıyor.

Balıkçıların donanımları denizin derinliklerindeki balıkları tutmaya yetmiyor. Havanın fırtınalı olması sebebiyle zaten balıkçılar denize açılamıyor. Son günlerde elverişsiz hava şartları sebebiyle hale balık gelmiyor. Balık fiyatları yüzde 100 arttı" dedi.

Çupra, levrek, alabalık, ithal uskumru olmasa balık halleri ve balık restoranlarının kapanacak hale geldiğine dikkat çeken Nedim Balıkçılar, denizlerin kirlenmesinden de yakındı. Balıkçılar, "İnsan sağlığı için çok faydalı olan balıktan daha sağlıklı bir şekilde yararlanabilmemiz için denizlerimizi, akarsularımızı çok iyi korumalıyız. Dünyada hiçbir millete nasip olmayan tek iç deniz Marmara’dır ve tamamı ülkemiz sınırları içerisindedir. Fakat ne yazık ki Marmara, çevresinde yaşayan 25 milyon kişinin fosseptik çukuru haline gelmiştir. Bundan 30 yıl öncesine kadar Nilüfer Çayı Bursa’nın en temiz deresi olmasına rağmen, şimdilerde pis kokudan yanına bile yaklaşamıyoruz. Nilüfer’in her saniye Marmara denizine aktığını düşünürsek facianın boyutunu daha iyi anlarız. Biz balıkçı esnafı olarak özellikle İstanbul başta olmak üzere tüm deniz kenarındaki fabrikaların arıtma tesisi kurmasını istiyoruz. Eğer denizlerimizi kirletmezsek ve usulsüz avlanma yapmazsak, denizlerden ve su ürünlerinden daha verimli bir şekilde yararlanabiliriz" diye konuştu.

Halde balıkların bazılarının fiyatları şöyle:

Hamsi 2-3 YTL, sardalya 1-1.5 YTL, istavrit 3 YTL.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2005 Çarşamba 16:52:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?