4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Sokak çocuklarına şevkat eli

Bursa'da sokakta çalışan, çalıştırılan ve yaşayan çocukların rehabilite edilmesi için yapılacak çalışmalar düzenlenen sempozyumda ele alındı.

'Sokakta çalışan, çalıştırılan ve yaşayan çocuklar sempozyumu' Tayyare Kültür Merkez'inde yapıldı. Sempozyuma katılan Vali Yardımcısı Halis Arslan, il genelinde sokak çocuklarının rehabilitasyonlarını sağlamak için çeşitli projeleri hayata geçirdiklerini ifade etti. Aslan, Bursa'da 470 çocuğun sokakta yaşadığını belirterek, "Bu çocukların 10 -15'i madde bağımlısı olup sokakta yaşıyor. 200 çocuk madde bağımlısı olup ailesiyle yaşıyor. Bunların 36 tanesi kız çocuğu. Valilik olarak bu çocukların hayatlarına devam etmeleri için çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.

Sempozyuma konuşmacı olarak katılan Hacette Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmetler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sevil Atauz ise çocukların toplumsal hayata kazandırılması için onları zorla binalara hapsetmenin yanlış olduğuna değinerek, uzmanların sokaklarda çocuklarla görüşürek rehabilite edilmesi gerektiğini belirtti.

Sokakta çocuk çalıştırmanın sektör haline geldiğini belirten Atauz, çocukların her türlü şiddete maruz kaldığının da altı çizdi. Atauz, "Çocuklara sokak cazip geliyor. Sonradan sokaktaki tehlikelerle karşılaşıyorlar. Fiziki, cinsel ve duygusal saldırılara maruz kalıyorlar. Turistik bölgelerde çocuklar satılıyor. Çocuk pornografisinin ya da organ mafyasının hedefi oluyorlar. Bu çocuklar için başlatılan projelerinin devamlılığı olması gerekiyor. Bu çocukları zorla binalara getirip, kaçmalarına neden olunmamalı. Uzmanlar sokaklara inip onların güvenini kazanıp onların kendi istekleri ile yeni bir hayata başlamasını sağlamalı" diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Nevzat Alkan'da konuşmasında çocukların yaşadığı problemler hakkında bilgi verdi. Hizmetlerin kapasitesi ve sunduğu rehabilitasyon programlarının yeterli olmadığını söyleyen Alkan, çocukların sokağa kaçma ve fuhuşa maruz kaldıklarının görüldüğünü vurguladı.
 

iha
Yayın Tarihi : 26 Mart 2009 Perşembe 16:16:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?