5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Sokak Tim'i, emniyetin göz bebeği oldu

Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından özellikle hırsızlık ve kapkaç olaylarına karşı geçtiğimiz yıl kurulan ve son derece başarılı olan ’Sokak Timi’ polisleri, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne model oldu.

Şimdilik sadece Adana ve Bursa’da uygulanan ’Sokak timi’ yöntemi, yakında Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yurt genelinde yaygınlaştırılacak. Genel Müdürlük, kapkaç, yankesicilik ve hırsızlık olaylarının artması üzerine "Sokak Suçlarını Önleme Büro Amirliği" kurulması için çalışma başlattı.

Emniyet verilerine göre, 2004 yılında Türkiye genelinde mala karşı işlenen suçlarda yüzde 10 artış oldu. Yapılan araştırmalara göre, son iki yılda gasp, kapkaç ve yankesicilikteki artış da yüzde 30’un üzerinde gerçekleşti.

Evden hırsızlık olaylarında ise yüzde 15 oranında artış kaydedildi. Bu tür suçların önlenmesi için emniyet teşkilatı özellikle metropol şehirler başta olmak üzere illerde Sokak Suçlarını Önleme Büro Amirliği kurmak için çalışmalara başladı.

Bursa Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın Ankara’da il emniyet müdürlerinin katılacağı toplantıda ’Sokak Timi’ hakkında ayrıntılı bilgi vereceği öğrenildi. Türkiye genelinde mala karşı işlenen suçlarda yüzde 10 artış olurken çoğu zaman kendilerini simitçi, kestaneci, çaycı, çiçekçi ve zaman zaman palyaço olarak kamufle eden sokak timleri, görev yaptıkları Bursa’da 2004 yılında şehir genelindeki kaldırımcılık suretiyle hırsızlık hadiselerinin yüzde 60 ve kapkaç olaylarının yüzde 34 oranında azalmasını sağladı.

Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesinde şimdilik 50 ekip olarak hizmet veren timler, bir yılda 805 olaya müdahale ederken, 422 hırsızlık olayına da suçüstü yaptı. Suçüstü yakalanan 672 kişi adli mercilere sevk edildi. Timlerin göreve başlamasıyla birlikte fail-i meçhul olayların aydınlatılmasında yüzde 60, şüpheli şahısların suçüstü yakalanmasında ise yüzde 70 oranında artış sağlandı. Sokak timleri sadece hırsızlık olaylarına değil, kırmızı ışıkta geçen sürücüler ve otomobil hırsızlığı gibi olaylara da müdahale ediyor.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2005 Çarşamba 15:33:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?